Kartupeļi var saglabāties svaigi vairākus mēnešus, ja tos uzglabā kopā ar vienu ļoti vienkāršu lietu.
Kartupeļu uzglabāšana mājās reizēm sagādā rūpes, jo tie mēdz ātri sadīgt vai sabojāties, taču ir vienkāršs un drošs veids, kā tos paturēt svaigus daudz ilgāku laiku. Kartupeļi ir viens no tiem pārtikas produktiem, ko bieži pērkam lielākos daudzumos, plānojot tos izmantot pakāpeniski. Tomēr daudzi pamana, ka pat labi uzglabāti kartupeļi nereti sāk dīgt, mīkstināties vai pat kļūt mitri.
Tas notiek tāpēc, ka kartupelis satur daudz ūdens, un, ja tas tiek turēts cieši kopā ar citiem kartupeļiem vai plastmasas maisiņā, mitrums nevar iztvaikot. Siltākā un tumšākā vietā šis mitrums ātri uzkrājas, un kartupeļi sāk bojāties daudz ātrāk, nekā mēs to sagaidām. Lai to novērstu, svarīgi ir atrast veidu, kas palīdz kartupeļiem saglabāt sausumu un nodrošina tiem pietiekamu gaisa cirkulāciju.
Vienkārša lieta, kas palīdz kartupeļiem saglabāt svaigumu
Kartupeļu ilgākai uzglabāšanai noder pavisam parasta lieta, kas atrodama gandrīz katrā mājā – avīze. Parasta papīra avīze spēj uzsūkt lieko mitrumu un vienlaikus ļauj gaisam brīvi cirkulēt. Tas ir maigs veids, kā radīt kartupeļiem piemērotu vidi, jo papīrs ir elpojošs materiāls, kas neiesprosto mitrumu un pasargā bumbuļus no pārlieka siltuma.
Šī metode palīdz ne tikai izvairīties no pelējuma veidošanās, bet arī kavē kartupeļu dīgšanu, jo tiem nav tik cieša saskare vienam ar otru. Avīze darbojas kā dabisks slānis, kas katru kartupeli nodala un ļauj tam saglabāties sausam.
Kā pareizi uzglabāt kartupeļus ar avīzi
Lai šī metode labi darbotos, kartupeļus ieteicams novietot tumšā un vēsā vietā, kur nav paaugstinātas temperatūras svārstības. Avīzi var izklāt vienā kārtā un kartupeļus izvietot tā, lai tie viens otru nepieskartos. Tas ļauj gaisam brīvi pārvietoties starp bumbuļiem un uztur tos sausumā.
Ja vieta ir ierobežota, kartupeļus var likt arī grozā vai kastē, tikai starp kārtām jāatstāj avīzes slānis. Šāda uzglabāšana neprasa lielu piepūli, bet sniedz ilgtermiņa labumu, jo kartupeļi saglabā savu stingrību un svaigumu vairākus mēnešus. Šī ir metode, ko bieži izmanto arī pieredzējuši mājsaimnieki un dārzkopji, jo tā ir vienkārša, dabiska un droša.
Kāpēc avīze darbojas tik labi
Avīze ir materiāls, kas vienlaikus uzsūc mitrumu, bet arī ātri izžūst, neuzkrājot ūdeni sevī. Tas ļauj kartupeļiem saglabāt savu dabisko stingrību, jo liekais mitrums tiek uzsūkts un vairs neveidojas tie apstākļi, kas veicina puvi vai pelējumu. Turklāt kartupeļiem, kas nav cieši saspiesti kopā, neveidojas papildu spiediens, kas varētu paātrināt bojāšanos.
Šis ir maigs un uzticams paņēmiens, kas palīdz saglabāt kartupeļus ne tikai svaigus, bet arī garšīgus. Ja kartupeļi tiek regulāri pārbaudīti un bojātie laicīgi izņemti, to uzglabāšanas laiks var sasniegt pat vairākus mēnešus.
Vienkāršs veids, kā samazināt pārtikas atkritumus
Uzglabājot kartupeļus šādā veidā, iespējams būtiski samazināt pārtikas atkritumus, jo mazāk produktu nākas izmest bojāšanās dēļ. Kartupeļi, kas saglabājušies stingri un svaigi, ir piemēroti gan ikdienas ēdieniem, gan ilgākai uzglabāšanai ziemas periodā. Šis paņēmiens neprasa nekādas īpašas prasmes vai ieguldījumus, un to var sākt izmantot jebkurā brīdī. Tāpēc tas ir ļoti praktisks risinājums ikvienai mājsaimniecībai, kurai svarīga ir ērtība, vienkāršība un saprātīga saimniekošana.










