Kas īsti ir bieži pieminētā aizdusa un ar ko tā rada draudus veselībai?

kapnes

Sirds mazspējas gadījumā pirmām kārtām organismam ir kaitīgs uzturā lietotais sāls: veidojas tā uzkrājumi, kas paātrina tūskas veidošanos. Tāpēc ārstēšanās jāsāk ar sāls un arī fizisko slodžu samazināšanu. Līdztekus racionālam uztura un fiziskās aktivitātes režīmam obligāti lietojamas ārsta ieteiktās zāles, jo tās darbosies kā barjera tālākajiem recidīviem. Svarīgu vietu šajā atveseļošanās procesā ieņem arī tautas līdzekļi.

sipolu_sula

* Ārstnieciskajā uzturā vēlams iekļaut sīpolus un to sulu, kas stimulē sirds-asinsvadu sistēmu.

* Pret sirds-asinsvadu izraisītu tūsku ieteicams iekļaut ēdienkartē gurķus, jo tiem piemīt urīndzenošas īpašības. Nevajadzētu aizmirst arī par tomātiem (un svaigi spiestu tomātu sulu) – arī tie sirds-asinsvadu saslimšanas gadījumā ir ļoti veselīgi.

* Aizdusas mazināšanai var izmantot melisu. Uzlējumus un novārījumus gatavo attiecībā 1:10 (1 daļa drogas, 10 daļas ūdens). Lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā.

* Visu sirdsslimību gadījumos (izņemot organiskās sirdskaites) ļoti ieteicams ziedu medus – tas dod sirdij spēku.

Medū esošā glikoze un fruktoze ir svarīga uzturviela sirds muskulim. Medus jālieto nelielās devās (pa tējkarotei vai ēdamkarotei 2–3 reizes dienā) ar pienu, biezpienu, augļiem un citiem produktiem. Ja sirds muskulis ir novājināts, medu var apvienot ar produktiem, kas bagāti vitamīniem, sevišķi C vitamīnu. Tāds, piemēram, ir mežrozīšu paaugļu novārījums (ēdamkaroti žāvētu mežrozīšu paaugļu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, vāra 10 minūtes, tad atdzesē, izkāš un pieliek ēdamkaroti medus; dzer pa 1/4–1/2 glāzes 2–3 reizes dienā; dzērienu uzglabā cieši slēgtā traukā).

aprikozes

* Ļoti veselīgas ir aprikozes (gan svaigas, gan žāvētas), jo tās ir bagātas ar dzelzi un kāliju.

* Riekstus, rozīnes, sieru uzturā vēlams lietot katru dienu – šie produkti stiprina sirds muskuli, noņem pārgurumu un galvassāpes.

* Jebkuras izcelsmes sirdsdarbības traucējumu gadījumos sirdij ļoti nepieciešams kālijs. Vērtīgs kāliju saturošs produkts ir prosas putraimi. Vispirms tie jāsakarsē uz ļoti stipras uguns, bet tā, lai putraimi nemainītu savu krāsu. Trešdaļu glāzes izkarsēto putraimu (diennaktij nepieciešamā kālija deva) rūpīgi noskalo, aplej ar 2/3 glāzes ūdens un vāra putru uz lēnas uguns. Garšas uzlabošanai var pavisam nedaudz pievienot sāli vai cukuru.

* Neierobežotā daudzumā var dzert vilkābeļu lapu un augļu tēju.

* Ieteicams arī ēst irbeņu ogas ar visiem kauliņiem vai dzert ogu novārījumu (ēdamkaroti ogu aplej ar litru karsta ūdens, vāra 8–10 minūtes, tad izkāš un pievieno 3 ēdamkarotes medus; dzer pa pusglāzei 3–4 reizes dienā).

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment