Kas ir gavēnis jeb badošanās un kā tas ietekmē veselību un svara zuduma efektivitāti?

Kas ir gavēnis? Tas ir process, kura laikā cilvēks atturas no noteiktu ēdienu un dzērienu lietošanas parasti uz noteiktu laiku. Saskaņā ar medicīnas terminiem, badošanās ir organisma stāvoklis, kurā pilnīgi vai daļēji pārtraukta barības vielu uzņemšana vai ir traucēta to uzsūkšanās un izmantošana.

Gavēņa priekšrocības: kas notiek ar mūsu organismu, kad mēs badojamies?

  1. Badošanās uzlabo smadzeņu darbību

    Pētījumi ir pierādījuši, ka badošanās laikā cilvēka galvas smadzeņu darbība palielinās, jo tiek nodrošināta specifisku šūnu darbība, kas rada olbaltumvielas, kuras nepieciešamas pilnvērtīgai smadzeņu darbībai un jaunu neironu izveidei. Tāpat tas pasargā smadzeņu šūnas, kuras tiek pakļautas izmaiņām, kas līdzinās tām, kuras notiek Pārkinsona vai Alcheimera slimību gadījumā.

  2. Uzlabo dvēselisko un garīgo pasauli

    Vesels ķermenis un vesels gars ir divi galvenie cilvēka funkciju un dzīves pamati. Lai to sasniegtu, mēs reizēm liedzam sev komfortu, kas sniedz mūsu domām skaidrību.

  3. Palīdz regulēt ēdiena uzņemšanas ieradumus

    Gavēnis – tā ir gadsimtiem ilgusi prakse, kas palīdz aizsākt veselīga dzīvesveida ieradumus. Piecu līdz sešu stundu badošanās starp ēdienreizēm vai arī periodiskā badošanās samazina cilvēka vēlmi lietot uzturā neveselīgu pārtiku, šādi palīdzot uzlabot gremošanas trakta darbību.

  4. Palīdz detoksicēt organismu

    Badošanās laikā, kad organismā ilgstošu laiku nav barības vielas, liek organismam izmantot glikogēnu, kas aknās uzglabājies kā glikoze. Mūsu organisms sāk izmantot tauku rezerves, kā arī izvada toksīnus no organisma, šādi attīrot galvenos organismā esošos orgānus.

  5. Palīgs liekā svara samazināšanā

    Gavēņa ieturēšana palīdz dienas laikā izmantot liekās tauku šūnas enerģijas ieguvei, šādi samazinot lieko svaru.

Lasi vēl: Viss, kas tev jāzina par organisma skābās un sārmainās vides balansu

Avots: fithacker.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment