Kas notiks, ja ēdīsies sapelējušu maizi

 

Ko darīt, ja nejauši apēdat sapelējušu maizi?

Neuztraucieties. Lielākajai daļai cilvēku neliela pelējuma maizes daudzuma apēšana nenodarīs nopietnu kaitējumu. Šādā gadījumā pietiek kādu laiku uzmanīgi sekot līdzi savai veselībai (lai nepalaistu garām nekādus negatīvus simptomus) un dzert daudz ūdens.

Protams, sapelējušu maizi vajadzētu izmest (vēlams, ar sasietu maisiņu, lai sporas nenonāktu gaisā). Nemēģiniet nogriezt nevienu maizes daļu – arī tāpēc, ka sporas var izplatīties pa gaisu un ar neapbruņotu aci tās nevar saskatīt.

Ja pēc pelējuma apēšanas pēkšņi rodas smagi simptomi, nekavējoties meklējiet palīdzību.

Kā novērst maizes pelēšanu

Pirmkārt, pareizi uzglabājiet maizi. Glabājiet to vēsā un sausā vietā. Vislabāk to ievietot hermētiskā traukā un novietot skapī. Atcerieties, ka galvenais pelējuma sabiedrotais ir mitrums un karstums.

Otrkārt, iemācieties aprēķināt vajadzīgo maizes daudzumu un nepērciet vairāk, nekā varat apēst, pirms tā sabojājas. Ja saprotat, ka esat nopircis daudz maizes, daļu no tās varat sasaldēt. Tad pietiks ar to, ka to uzsildīsiet cepeškrāsnī, un tā atkal būs svaiga. Vai arī otrādi – daļu maizes var izžāvēt rīvmaizē – mitruma trūkuma dēļ tā ilgstoši nepūst.

Apkopojums

No viena pelējušas maizes gabaliņa, visticamāk, nekas nenotiks. Taču to nevajag ēst bieži. Risks ir pārāk liels.

Lasi vēl: Ja jūsu pagalmā aug nātres, ziniet, ka jums ir ļoti paveicies. Nātre – zaļais dārza zelts

Atcerieties, ka šaubu gadījumā vienmēr ir drošāk maizi izmest.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment