Kas patiesībā notiek, ja kartupeļus pirms vārīšanas ieliksi aukstā ūdenī

Vienkārši ielieciet nomizotus kartupeļus katlā ar ūdeni un vāriet, līdz tie kļūst mīksti — šķiet pavisam vienkārši, vai ne? Tomēr izrādās, ka arī šajā procesā var pieļaut kļūdas, un to sekas mēdz būt nepatīkamas.

Kartupeļi Latvijā ir viens no visbiežāk lietotajiem dārzeņiem. Tie satur daudz vērtīgu uzturvielu — ogļhidrātus, šķiedrvielas, C un B grupas vitamīnus, kā arī minerālvielas, tostarp kāliju.

Lasi arī: “Tas nav pareizi! Virtuvē jāstāv sievietei, bet tev te ir nezin, kas!” – uzstāja mana mamma

Pateicoties šīm īpašībām, kartupeļi ir nozīmīgs pārtikas produkts. Turklāt to audzēšana ir vienkārša, jo tie labi pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm. Latvijas klimats ir īpaši piemērots kartupeļu audzēšanai.

Kartupeļi ir ekonomiski izdevīgi gan audzēšanai, gan iegādei, padarot tos pieejamus ikvienam. Tieši to pieejamība un zemās izmaksas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šis dārzenis ir tik iecienīts.

Turklāt kartupeļus var pagatavot visdažādākajos veidos – vārītus, ceptus, biezenī, kartupeļu pankūkās, sautējumos un daudzos citos ēdienos. Tieši šī daudzveidība padara tos par universālu sastāvdaļu, kas lieliski iederas dažādās maltītēs.

Ne visi zina galvenos faktorus, kas ietekmē kartupeļu kvalitāti un garšu, tāpēc šajā rakstā tos aplūkosim sīkāk!

 

Cik ilgi vārīt kartupeļus

Kartupeļi ir daudzpusīgs un universāls produkts, no kura var pagatavot desmitiem dažādu ēdienu – tos var vārīt, cept, izmantot pelmeņos, pankūkās un citos gardos ēdienos. Visbiežāk mēs izvēlamies vārīt kartupeļus gabaliņos vai gatavot kartupeļu biezeni, jo tas ir vienkāršs un ātrs pagatavošanas veids.

Teorētiski tas šķiet pavisam vienkārši, taču praksē bieži vien nepievēršam uzmanību svarīgai niansei – kartupeļu apstrādes temperatūrai. Vai tos vajadzētu likt vārīties aukstā vai jau karstā ūdenī? Un kā šī izvēle ietekmē galarezultātu?

Lielākā daļa no mums kartupeļus ievieto istabas temperatūras ūdenī un vāra, līdz tie kļūst mīksti, kas prasa apmēram 25 līdz 30 minūtes, atkarībā no šķirnes un gatavības pakāpes. Lai gan šķiet, ka process ir vienkāršs, auksta ūdens izmantošana kartupeļu vārīšanai var radīt neparedzētas sekas.

Fakts ir tāds, ka līdz brīdim, kad ūdens sāk vārīties, kartupeļi zaudē lielu daļu no savām vērtīgajām uzturvielām. Šīs uzturvielas ietver svarīgas minerālvielas un vitamīnus, piemēram, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, kā arī A, PP, B1, B5 un B6 vitamīnus. Rezultātā paliek tikai cieti saturoša masa, kas, lai arī būs sātīga, nesniegs lielu veselības labumu.

 

Kā pareizi pagatavot kartupeļus?

Viss ir pavisam vienkārši: kartupeļus vajadzētu ievietot karstā, sālītā ūdenī, lai saglabātu visas svarīgās vielas. Lai tie vārītos vienmērīgi, jāizmanto vidēja uguns, nevis liela.

Neaizmirstiet par vēl vienu būtisku aspektu. Cenšoties ietaupīt laiku, mēs bieži nomizojam kartupeļus dažas stundas pirms vakariņām un atstājam tos aukstā ūdenī. Vai arī jūs esat to darījuši?

Šāda pieeja var šķist loģiska, taču patiesībā tā ir nepareiza. Ilgstoši atrodoties aukstā ūdenī, kartupeļi zaudē arvien vairāk vitamīnu un minerālvielu. Tāpēc vislabāk ir nomizot kartupeļus tieši pirms to vārīšanas.

Lai samazinātu kartupeļu vārīšanas laiku par 5-7 minūtēm, pievienojiet katlam gabaliņu sviesta. Tas izkusīs un veidos plānu plēvi virs ūdens, kas palēninās tā iztvaikošanu. Šī metode palīdzēs paaugstināt temperatūru katlā, ļaujot bumbuļiem vārīties ātrāk.

Dažas sīpolu šķēles vai uz pusēm sagrieztas ķiploku daiviņas piešķirs piedevai īpašu garšu. Tāpat var pievienot katlā lauru lapu vai citas iecienītās garšvielas, lai bagātinātu aromātu.