Vienkārši ielieciet nomizotus kartupeļus ūdenī un vāriet, līdz tie kļūst mīksti. Vai tur var kaut kas noiet greizi? Izrādās, ka jā – un sekas var būt nepatīkamas.
Latvijā kartupeļi ir viens no iecienītākajiem dārzeņiem. Tie ir bagāti ar vērtīgām uzturvielām – ogļhidrātiem, šķiedrvielām, C un B grupas vitamīniem, kā arī minerālvielām, piemēram, kāliju.
Pateicoties šīm īpašībām, kartupeļi ir nozīmīgs pārtikas produkts. Turklāt to audzēšana ir vienkārša, jo tie labi pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm. Latvijas klimats ir īpaši piemērots kartupeļu audzēšanai.
Kartupeļi ir ekonomiski izdevīgi gan audzēšanai, gan iegādei, padarot tos pieejamus ikvienam. Tieši to pieejamība un zemās izmaksas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šis dārzenis ir tik iecienīts.
Turklāt kartupeļus var pagatavot visdažādākajos veidos – vārītus, ceptus, biezenī, kartupeļu pankūkās, sautējumos un daudzos citos ēdienos. Tieši šī daudzveidība padara tos par universālu sastāvdaļu, kas lieliski iederas dažādās maltītēs.
Ne visi zina galvenos faktorus, kas ietekmē kartupeļu kvalitāti un garšu, tāpēc šajā rakstā tos aplūkosim sīkāk!
Cik ilgi vārīt kartupeļus
Kartupeļi ir daudzpusīgs un universāls produkts, no kura var pagatavot desmitiem dažādu ēdienu – tos var vārīt, cept, izmantot pelmeņos, pankūkās un citos gardos ēdienos. Visbiežāk mēs izvēlamies vārīt kartupeļus gabaliņos vai gatavot kartupeļu biezeni, jo tas ir vienkāršs un ātrs pagatavošanas veids.
Teorētiski tas šķiet pavisam vienkārši, taču praksē bieži vien nepievēršam uzmanību svarīgai niansei – kartupeļu apstrādes temperatūrai. Vai tos vajadzētu likt vārīties aukstā vai jau karstā ūdenī? Un kā šī izvēle ietekmē galarezultātu?
Lielākā daļa no mums kartupeļus ievieto istabas temperatūras ūdenī un vāra, līdz tie kļūst mīksti, kas prasa apmēram 25 līdz 30 minūtes, atkarībā no šķirnes un gatavības pakāpes. Lai gan šķiet, ka process ir vienkāršs, auksta ūdens izmantošana kartupeļu vārīšanai var radīt neparedzētas sekas.
Fakts ir tāds, ka līdz brīdim, kad ūdens sāk vārīties, kartupeļi zaudē lielu daļu no savām vērtīgajām uzturvielām. Šīs uzturvielas ietver svarīgas minerālvielas un vitamīnus, piemēram, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, kā arī A, PP, B1, B5 un B6 vitamīnus. Rezultātā paliek tikai cieti saturoša masa, kas, lai arī būs sātīga, nesniegs lielu veselības labumu.
Galvenie ieteikumi vēl tiks sniegti!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Jūrmalā svinējām mazdēla dzimšanas dienu, līdz neaicināti ieradās kaimiņi — un tad viss sākās…by Rinalds Bergmanis
- Vilku uzbrukumi mājlopiem Latvijā turpina pieaugt – skaidrojam vienu no iemesliemby Laura Blūma
- Mājās atrodas vairāki kaķiem domātie nagu asināšanas kociņi, bet kaķis vienalga plēš mēbeles: eksperti padomi, ko iesāktby Laura Blūma