Savulaik mencu aknas bija deficīts, un burciņa tika saglabāta līdz svētkiem, bet tagad šādus salātus var pagatavot jebkurā laikā.
Klasiskos mencu aknu salātus var pagatavot gan svētku galdam, gan jebkura iemesla dēļ. Galu galā mencu aknas, kas tika uzskatītas par delikatesi, tagad var iegādāties jebkurā veikalā. Klasiskie mencu aknu salāti tiek pagatavoti ļoti ātri un vienkārši, ka pat iesācējs pavārs var tikt galā ar šo uzdevumu.
Sastāvdaļas mencu aknu salātiem
1 kārba konservētas mencu aknas
2 olas
1 mazs sīpols
2 tējkarotes vīna vai galda etiķis
70 g cietais siers
Majonēze, sāls
Salātu pagatavošana
Sagatavojiet sastāvdaļas klasiskajiem mencu aknu salātiem. Olas liek aukstā ūdenī, vāra ne vairāk kā 10 minūtes, pretējā gadījumā dzeltenums kļūs tumšāks. Tā garša nemainīsies, taču salātu izskats nebūs īpaši elegants.
Sīpolu salātiem nomizo, tad ļoti smalki sagriež. Ieliek bļodā un sajauc ar vīna vai galda etiķi. Atstājiet 10 minūtes istabas temperatūrā.
Cieto sieru sarīvē uz vidējas vai smalkas rīves. Konservētās mencu aknas no burkas ieberiet sietā un ļaujiet šķidrumam notecēt. Pēc tam pārliek bļodā un samīca ar dakšiņu.
Olas nomizo un smalki sagriež. Pievienojiet mencu aknas bļodā kopā ar pārējām sagatavotajām sastāvdaļām. Izspiediet sīpolu no etiķa.
Pievieno majonēzi, nedaudz sāli un maltus melnos piparus. Samaisiet un pasniedziet. Šos salātus varat smērēt arī uz grauzdētas rupjmaizes šķēlītēm, vai arī uz gatavās kārtainās mīklas vai smilšu kūkas tartaletēm.
Ja vēlaties, mencu aknu salātos var iekļaut svaigus vai marinētus gurķus, melnās vai zaļās olīvas bez kauliņiem, kā arī jebkurus pikantus garšaugus.