Kļuva jaunāks par 10 gadiem: kas notika ar vīrieti, kurš 3 mēnešus dzīvoja okeāna dibenā

Vīrietis, kurš pavadīja vairāk nekā 3 mēnešus zem ūdens, ir kļuvis par 10 gadiem jaunāks. 

Veicot pētījumu par ūdens vides ietekmi uz cilvēka organismu, Džo Dituri pārspēja rekordu attiecībā uz dienu skaitu, kas pavadītas zem ūdens.

Eksperimenta laikā 55 gadus vecais atvaļinātais jūras kara flotes virsnieks pavadīja vairāk nekā trīs mēnešus kapsulā dziļi Atlantijas okeāna dzelmē.

Viņš apgalvo, ka 93 dienu laikā, ko pavadīja zem ūdens, viņš varēja pagriezt laiku atpakaļ un kļūt par 10 gadiem jaunāks.

Viņam izdevās pārspēt iepriekšējo pasaules rekordu – 74 dienas zem ūdens, ko 2014. gadā uzstādīja divi profesori, kuri arī tāpat kā Dituri atradās zem ūdens Floridā, ASV.

Vīrietis nebija viens, viņu apmeklēja zinātnieki un ģimenes locekļi, kuri varēja ienirt zem ūdens un pārbaudīt viņa stāvokli.

Pēc atgriešanās uz sauszemes viņu apskatīja speciālisti, kuri pārbaudīja viņa dzīvības rādītājus.

Ir zinātnisks izskaidrojums tam, kāpēc viņš jūtas daudz labāk.

Katru reizi, kad mūsu šūnas dalās, telomēri hromosomu galos saīsinās. Kad tie kļūst pārāk īsi, šūna vairs nevar dalīties, kļūst neaktīva vai iet bojā. Novecojot telomēri kļūst īsāki.

Pastāv pieņēmumi, ka uzturēšanās hermetizētā skābekļa kamerā, līdzīgā tai, kurā Dituri dzīvoja vairāk nekā 3 mēnešus, var izraisīt telomēru pagarināšanos.

Lasi vēl: Kā izgludināt apģērbu bez gludekļa

Pētījumā tika konstatēts, ka Dituri telomēri kļuva par 20 % garāki salīdzinājumā ar situāciju 2023. gada martā, kad viņš bija iegremdēts okeāna dzelmē.

Kamēr viņš atradās zemūdens kapsulā, viņš piecas dienas nedēļā vingroja, izmantojot tikai vingrošanas lentes. Pēc dažām nedēļām viņš joprojām saglabāja muskuļu masu, kas viņam bija izveidojusies uz sauszemes.

93 dienas zem ūdens

Viņa vielmaiņa bija paātrinājusies, kas ļāva viņam kļūt slaidākam. Turklāt viņa cilmes šūnu skaits palielinājās 10 reizes vairāk nekā pētījuma sākumā.

Vīrietis teica, ka viņa miegs kļuvis dziļāks (dziļais REM miegs palielinājies no 60 līdz 66), holesterīna līmenis samazinājies par 72 punktiem un iekaisuma marķieru līmenis samazinājies uz pusi.

Milzīgās izmaiņas viņa fiziskajā veiktspējā tiek skaidrotas ar spiedienu, kam ir vairākas priekšrocības.

Piemēram, hiperbarisko kameru dažkārt izmanto, lai ārstētu un uzlabotu smadzeņu darbību.

Iespējams, nākotnē zemūdens kameras izmantos ne tikai atpūtai, bet arī kā pretnovecošanās ārstēšanas līdzekli.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment