Ja tomāti nenogatavojas un pamazām sāk pūta tos var gan noplēst un atstāt nogatavināšanai, gan pagatavot ar tiem gardus konservus visām gaumēm
Tuvojoties rudenim, līdz ar pirmajām salnām daudzi dārzkopji sāk novākt no krūmiem desmitiem nenogatavojušos tomātu. Taču nav iemesla sarūgtinājumam, jo šādu ražu var ne tikai atstāt nogatavošanai, bet arī pagatavot no tās gardus un neparastus ēdienus. Par to, kā pareizi uzglabāt zaļos tomātus un ko no tiem var pagatavot, pastāstīja dārzkope ar 30 gadu pieredzi, blogere un grāmatas autore Svetlana.
Kā pareizi atstāt zaļos tomātus nogatavināšanai
Ja dārznieks vēlas, lai raža nogatavojas, zaļie tomāti jāatstāj uzglabāšanai. Vispirms Svetlana iesaka rūpīgi pāršķirot ražu.
«Apskatiet katru augli: tomātus ar skrāpējumiem, plankumiem un jebkādiem bojājumiem labāk nekavējoties nolikt malā, jo tie ātri sāks bojāties un var sabojāt arī blakus esošos. Ilgstošai uzglabāšanai un nogatavināšanai der tikai pilnīgi spēcīgi, stingri un veselīgi augļi,» norādīja pieredzējusī dārzkope.
Sagatavotos tomātus vajadzētu likt kastēs. Kastes apakšā ieteicams ieklāt avīzi vai biezu papīru, lai augļi nesaskartos ar cieto virsmu. Dārzkope atzīmēja, ka vislabāk ir izkārtot tomātus vienā kārtā un tā, lai tie nesaskartos viens ar otru, jo tas samazina puves risku. «Ja ražas ir daudz, kastes var likt vienu uz otras. Taču svarīgi sekot, lai augšējās rindas nespiež uz apakšējām,» uzsvēra eksperte.
Cik ātri nogatavojas zaļie tomāti
Augļu nogatavošanās ātrumu var regulēt. Lai paātrinātu procesu, pietiek starp zaļajiem tomātiem ielikt vienu sarkanu augli vai gatavu banānu. Šie augļi izdala īpašu gāzi — etilēnu, kas stimulē nogatavošanos, uzsvēra dārzniece. Lai process notiktu vēl ātrāk, augļus vajadzētu atstāt gaišā, siltā vietā ar saules stariem. Šādos apstākļos tomāti var nogatavoties viena līdz divu nedēļu laikā.
Ja vēlas augļus saglabāt ilgāk, labāk izvēlēties vēsu un tumšu vietu. Piemēram, līdz salnām tomātus var turēt šķūnītī, bet pēc tam pārnest uz vēsāko terases stūri. Lai procesu palēninātu, kasti pārklāj ar audumu, nodrošinot pilnīgu tumsu un neļaujot gaismai paātrināt augļu krāsošanos. Šādā gadījumā tomāti var uzglabāties un nogatavoties apmēram piecas nedēļas.
«Ja, piemēram, jūs aizbraucat no vasarnīcas un atgriežaties uz Jauno gadu, mierīgi varat atstāt plastmasas kasti ar tomātiem vai koka kasti uz virtuves grīdas. Šeit jau jāizvēlas siltākā istaba. Parasti decembrī vēl nav stipru un noturīgu salu, un līdz Jaunajam gadam tie var saglabāties kastē uz grīdas,» ieteica Svetlana Samoilova. «Šim nolūkam tomātus aizsedz ar audumu, nodrošinot pilnīgu tumsu, lai nepaātrinātu nogatavošanos.»
Vai var ēst zaļos tomātus
Tā kā zaļie tomāti vēl nav paspējuši uzkrāt cukuru, augļi garšo skābeni un ir stingri. Tāpēc klasisko tomātu garšas cienītājiem var nepatikt tradicionālie ēdieni ar tiem, ja pievieno nenogatavojušos augļus. Tomēr zaļie tomāti lieliski der konservēšanai, tos var cept un pat vārīt ievārījumā. Gardēžiem un eksperimentu cienītājiem piedāvājam gardākās receptes no zaļajiem tomātiem.
«Dunavas» salāti no zaļajiem tomātiem ar sīpoliem un burkāniem
«Dunavas» salāti ir viens no populārākajiem zaļo tomātu konservu veidiem. Tie ir sātīgi, aromātiski un lieliski sader ar gaļas ēdieniem vai vienkārši ar maizes gabalu.
Sastāvdaļas:
2 kg zaļo tomātu
0,5 kg burkānu
0,5 kg sīpolu
100 ml augu eļļas
50 ml 9% etiķa
100 g cukura
2 ēd. k. sāls
garšvielas (pipari graudiņos, lauru lapas) — pēc garšas.
Pagatavošana: tomātus sagrieziet daiviņās, sīpolus — pus gredzenos, bet burkānus sarīvējiet rupjā rīvē. Visus dārzeņus lieciet katlā, pievienojiet eļļu, etiķi, sāli, cukuru un garšvielas. Lēnā ugunī sautējiet apmēram 20 minūtes, ik pa laikam maisot, lai dārzeņi vienmērīgi piesūktos ar marinādi un nepiedegtu. Karstu masu lieciet sterilizētās burkās un aizvākojiet.
Marinēti zaļie tomāti
Marinētie zaļie tomāti ir klasika, ko pazīst daudzi jau no bērnības. Kraukšķīgi, aromātiski un nedaudz skābeni — lieliska uzkoda jebkuram galdam.
Sastāvdaļas:
2 kg zaļo tomātu
1 ķiploka galviņa
2 l ūdens
100 g sāls
100 g cukura
100 ml 9% etiķa
dilles, jāņogu lapas, lauru lapas
Pagatavošana: tomātus nomazgājiet un sabakstiet ar zobu bakstāmo, lai tie labāk piesūktos ar marinādi. Burku apakšā lieciet dilles, ķiplokus un jāņogu lapas, tad cieši salieciet tomātus. Vāriet marinādi no ūdens, sāls, cukura un etiķa, uzkarsējiet līdz vārīšanās brīdim un aplejiet burku ar saturu. Pēc tam sterilizējiet burkas 10 minūtes un aizvākojiet.
Aličia no zaļajiem tomātiem
Asā un aromātiskā aličia no zaļajiem tomātiem kļūs par universālu piedevu virtuvē. To var pasniegt pie gaļas, uzziest uz maizes vai pievienot mērcēm. Pateicoties āboliem un burkāniem, tā iegūst patīkamu skābumiņu un bagātīgu garšu.
Sastāvdaļas:
850 g zaļo tomātu
2 skābi āboli
2 saldie pipari
1 sīpols
0,5 kg burkānu
1 ķiploka galviņa
1 asais pipars
200 ml saulespuķu eļļas
1 ēd. k. sāls
2 ēd. k. cukura
50 ml 9% etiķa
Pagatavošana: visus dārzeņus un ābolus samaļ caur gaļas mašīnu un liek lielā katlā. Masu vāra apmēram 40–50 minūtes uz lēnas uguns, lai tā nedaudz sabiezē un iegūst izteiktu garšu. Pēc tam pievieno eļļu, sāli, cukuru un etiķi, labi samaisa un vēl dažas minūtes pavāra. Karstu aliču pilda burkās un aizvāko.
Cepti zaļie tomāti
Cepti zaļie tomāti ir ēdiens, kas kļuvis par īstu ASV dienvidu virtuves simbolu. No ārpuses tie ir apzeltīti un kraukšķīgi, bet iekšpusē — maigi un sulīgi. Īpaši garšīgi tos pasniegt ar krējuma vai ķiploku mērci.
Lasi vēl: Maz zināms triks kā saglabāt gurķus svaigus ar vienkāršas karotes palīdzību
Sastāvdaļas:
1 kg zaļo tomātu
2 olas
100 g miltu
100 g rīvmaizes
sāls, pipari pēc garšas
augu eļļa cepšanai
Pagatavošana: tomātus sagrieziet biezās šķēlēs un viegli sāliet. Katru šķēli apviļājiet vispirms miltos, tad iemērciet sakultā olā un apberiet ar rīvmaizi. Uz pannas sakarsējiet eļļu un apcepiet tomātus no abām pusēm līdz zeltainai garoziņai. Gatavos gabaliņus lieciet uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa.
Zaļo tomātu ievārījums ar citronu
Šis neparastais ievārījums pārsteigs jebkuru viesi. Tomāti kopā ar citronu piešķir vieglu skābumiņu un oriģinālu aromātu, bet garša ir svaiga un neaizmirstama.
Sastāvdaļas:
1,5 kg zaļo tomātu
1 kg cukura
1 citrons
1 glāze ūdens
Pagatavošana: tomātus sagrieziet nelielās daiviņās un lieciet katlā. Pārberiet tos ar cukuru un atstājiet uz nakti, lai tie atbrīvo sulu. No rīta pievienojiet sagrieztu citronu kopā ar miziņu un lieciet katlu uz uguns. Vāriet masu 30–40 minūtes, ik pa laikam maisot, līdz tā sabiezē. Karstu ievārījumu lieciet burkās un aizvākojiet.