Folija ir noderīga ne tikai virtuvē, bet arī citās mājsaimniecības jomās. Eksperti detalizēti paskaidroja, kādas ir šī materiāla slēptās iespējas.
Ko jūs varat darīt ar foliju
Alumīnija foliju var izmantot, lai izklātu cepšanas veidnes un saglabātu tās tīras pēc cepšanas. Tomēr ēdiens var pielipt pie alumīnija, tāpēc ir vērts to pārklāt ar eļļu vai katru reizi izmantot jaunu loksni. Turklāt uz folijas cepti cepumi vienmērīgi brūnēs un būs kraukšķīgāki.
Foliju var izmantot kā aizsargu, cepot mājputnu gaļu. Lai saglabātu vistas vai tītara krūtiņu sulīgu un novērstu ādas apdegšanu, gaļu vaļīgi pārklājiet ar foliju.
Folija ir labs veids, kā ietīt pārtikas produktus ar asām smakām pirms ievietošanas ledusskapī vai saldētavā – tā neļaus smaržai izplatīties. Turklāt folija ir hermētiskāka nekā pārtikas plēve, tāpēc labāk saglabā pārtikas produktu svaigumu.
Lai izlīdzinātu krokas zīda, vilnas vai mākslīgā zīda apģērbā, kas neiztur tiešu karstumu, uz gludināmā dēļa novietojiet folijas gabalu un pēc tam uz tā novietojiet apģērbu. Nospiediet tvaika pogu un vairākas reizes pārbrauciet ar gludekli pāri audumam. Mitrais siltums, ko izstaro folija, palīdzēs izlīdzināt krokas.
Lai grila režģis būtu karsts un panāktu perfektas svītras uz gaļas, 10 minūtes pirms cepšanas pārklājiet to ar foliju.
Izmantojiet folijas bumbu, lai no pannas vai cepeškrāsns režģa nokasītu uzceptus ēdiena atliekas. Šis ir viens no veidiem, kā lietderīgi atbrīvoties no folijas gabaliem, kurus jau esat izmantojis kādam mērķim.
Ko nedrīkst darīt ar foliju
Nelietojiet foliju mikroviļņu krāsnī. Elektromagnētiskie viļņi droši iet cauri stiklam, papīram un keramikai, kas nepārkarst. Savukārt metāls atstaro mikroviļņu viļņus, izraisot nevienmērīgu ēdiena karsēšanos un krāsns bojājumus.
Neizmantojiet foliju, lai uzglabātu pārtikas produktus ar augstu skābes saturu: augļus, dārzeņus un ēdienus, kas gatavoti ar etiķi, tomātiem vai tomātu mērci. Skābe dažu dienu laikā var sabojāt foliju, un zināms daudzums alumīnija nokļūs ēdienā. Tas nav bīstami, apliecina eksperts, taču tas nav apetīti rosinoši.