Ko es gatavoju ziemai – mans sagatavošanās saraksts bez burkām un kārbām

Vēlos dalīties ar jums savā ziemas krājumu sarakstā – ko jau esmu sagatavojusi vai tikai plānoju pagatavot. Raža ir bagātīga – pats garšīgāko dārzeņu, ogu un augļu brieduma laiks

Sveiki visiem! Mani sauc Jūlija, šeit dalos ar lieliskām receptēm un vienkārši ar savu dzīvi. Rakstu šo rakstu arī sev pašai, lai neko noteikti neaizmirstu.  😍 Un būšu ļoti pateicīga arī par jūsu padomiem un idejām. Tāpēc noteikti rakstiet komentārus!

Tie, kuri lasa šo lapu jau sen, zina, ka ziemai burkas es nekonservēju! Bet tiem, kuri ir nesen pievienojušies un tikko izbrīnījās par šo faktu, paskaidrošu, kāpēc tā. Ir divi iemesli:

Pirmais. Marinētu, sālītu un ļoti saldu (piemēram, ievārījumus) mēs ar vīru ēdam reti. Ziemā mēs joprojām pērkam svaigus gurķus (nevis marinētus), izņemot retus gadījumus kā, piemēram, salātos “Olivjē”. Tāpēc mūsu gadījumā burku konservēšanai nav jēgas; Otrais. Pirms dažiem gadiem mēs iegādājāmies lielu atsevišķu saldētavu un pārtikas žāvētāju. Un visus krājumus gatavojam tajos (un tas mums ļoti patīk!). Pat ja ziemā ļoti sagribas mājas zemeņu ievārījumu, es to ātri izvāru no vasarā sasaldētām ogām.

Visus mērces, marinētas uzkodas un pārējo es gatavoju vienai reizei un glabāju ledusskapī. Nekādu konservējumu un plauktu ar burkām. Un šogad mēs beidzot nopirkām vakuuma ierīci. Tagad gandrīz visus produktus sasaldējam ar tā palīdzību. Un tagad pastāstīšu, ko plānoju sagatavot ziemai!

1. Ziedkāposti un brokoļi

Gan es, gan vīrs esam tie dīvainie cilvēki, kuriem garšo gan brokoļi, gan ziedkāposti. Tāpēc šos produktus es sasaldēju katru gadu, bet mums vienmēr pietrūkst. Šoreiz gribu sagatavot vairāk. Vakar bijām tirgū un redzēju ziedkāpostus ļoti pieticīgā cenā. Nākamreiz nopirkšu!

Ko darīšu: vienkārši sadalīšu rozetēs un sasaldēšu vakuumā. Pēc tam varēšu gatavot, piemēram, tvaicējot, cept krāsnī, pievienot kartupeļu biezenim vai omletei… Variantu ir ļoti daudz! Ir lieliska brokoļu un zivju recepte, kura mums garšo.

2. Mellenes (parastās mellenes / krūmmellenes)

Mellenes ir manas mīļākās ogas! Es varu tās ēst jebkuros daudzumos un katru dienu. Un man tās neapnīk. Jā, varbūt ir ogas, kas ir vēl veselīgākas, bet sevi nepārliecināsi 😄 Tieši tagad ir pats melleņu sezonas vidus. Tās ir daudz, tās ir garšīgas, gatavas un nedārgas. Visas ogas, augļus un dārzeņus sezonā cenšos ēst maksimāli svaigā veidā. Mellenes pievienoju salātiem, brokastīm, smūtijiem un ēdu vienkārši tāpat.

Manas mīļākās brokastis: jogurts, mellenes, vīģu persiks un ciedru rieksti. Lielākam šķiedrvielu daudzumam pievienoju vienu tējkaroti kliju. Ko darīšu: sasaldēšu un sadalīšu porciju vakuuma maisiņos. Ziemā šādas mellenes pievienoju smūtijiem, putrām un, piemēram, rotāju biezpiena plācenīšus. Pēc atkausēšanas oga gandrīz nemaina ne formu, ne garšu!

Vakar nopirkām pirmo partiju melleņu, jau veidoju krājumus: Ļoti patīk arī šādas proteīna brokastis ar mellenēm:

3. Meža mellenes (zilenes)

Meža mellenes ļoti mīlēja mana vecmāmiņa. Viņa vienmēr vasarā tās pirka tirgū, sasaldēja un pēc tam vienkārši pievienoja karstai melnai tējai (ievārījuma vietā). Viņa teica, ka tās ir ļoti noderīgas. Es pret meža mellenēm izturos mierīgāk nekā pret krūmmellenēm. Bet oga patiešām ir ļoti veselīga, tāpēc šajā sezonā vēlos arī tās mazliet sagatavot. Jo dažādāks uzturs, jo labāk! Ko darīšu: tāpat kā ar krūmmellenēm.

4. Avenes

Mazliet aveņu es sasaldēju katru gadu, un šis gads nebūs izņēmums. Jūs droši vien jau gribat teikt, ka aveņu sezona jau beigusies? 😃 Bet mēs tās vēl tikai gaidām, jo pirksim no zemniekiem (turpat, kur pirktas zemenes), un tās vēl nav nogatavojušās. Acīmredzot, vēlais šķirnes laiks. Ko darīšu: sasaldēšu mazos trauciņos un izmantošu desertu, sacepumu, biezpiena plācenīšu dekorēšanai utt. Tāpat pievienošu putrām, tējai un smūtijiem.

5. Zemenes

Zemeņu krājumu sezona mums jau beigusies. Pirktas no zemniekiem, ņēmām kastēs pa 3 kg. Ļoti garšīgas un kvalitatīvas! Ko darījām: sasaldējām un izžāvējām, ievietojām vakuuma maisiņos (un saldētavā). Ziemā varu izvārīt “piecminūšu ievārījumu”, pievienot pīrāgam, putrai vai smūtijam. Der arī proteīna brokastīm, starp citu.

Žāvētas zemenes garšīgas vienkārši tāpat, tējas vietā saldumu vietā.

Kāpēc žāvētas zemenes likām saldētavā? Tā darīt nav obligāti – var ielikt burkā ar vāciņu un glabāt sausā, tumšā vietā. BET laika gaitā tās nedaudz aptumst un zaudē aromātu, savukārt vakuumā saldētavā ogas var glabāties gandrīz mūžīgi un garšo kā tikko izžāvētas.

6. Tomāti

Ziemā tomātu garša man nepatīk, tāpēc ārpus sezonas pērku tikai ķiršu tomātus (tie ir saldi). Bet reizēm jau gribas arī omleti ar tomātiem vai vienu pievienot zupai… Tāpēc nedaudz tomātu krājumiem sagatavoju katru gadu. Ko darīšu: sasaldēšu un izžāvēšu (apžāvēšu). Mana mamma vispār nesaspringst – sasaldē tomātus veselos.

Es tā neesmu mēģinājusi. Kas ir mēģinājis – kā jums šī metode? Strādā?Es parasti noņemu tomātiem mizu un sablendēju. Iegūstu šādu lielisku sagatavi, ko var pievienot gan zupām, gan mērcēm, gan omletēm.

Bet apžāvēti tomāti – tā ir pavisam cita gastronomiska bauda! Mēs ar vīru tos gatavojam katru gadu, bet iepriekš vienkārši likām burkās un pārlejam ar eļļu. Šogad gribam sasaldēt vakuuma maisiņos, kā zemenes. Sekotāji rakstīja komentāros, ka tā dara.

Lasi vēl: Kartupeļu mizas kā mēslojums – priekšrocības un ieguvumi

7. Plūmes

Man ļoti patīk cept plūmju pīrāgu – viens no maniem mīļākajiem, nekādu kūku nevajag. Vislabāk tas sanāk ar svaigām plūmēm, bet arī no saldētām nekas slikts nesanāk. Kad seko līdzi uzturam, katru dienu daudz pīrāgu neēdīsi, bet pa gabaliņam – var.  Maigs, gaisīgs biskvīta mīklas pīrāgs ar saldu, karamelizētu plūmju garoziņu… Vienkārši dievišķīgi!

Tāpēc plūmes noteikti mazliet sasaldēšu tieši viņam (burtiski 2–3 pīrāgiem). Un pagājušajā gadā izmēģināju apžāvēt plūmes (žāvētājā) – arī iznāca neticami garšīgi! Šogad arī žāvēšu un glabāšu vakuumā saldētavā, kā apžāvētos tomātus.

Lasi vēl: Aizmirstiet ledusskapi un bļodu — lūk, kā uzglabāt dārzeņus, lai tie nenovīstu

8. Smiltsērkšķi

No smiltsērkšķiem visbiežāk vārām kompotu, gatavojam morsu vai smiltsērkšķu tēju. Retāk izmantojam cepšanā un mērcēs. Šogad smiltsērkšķus plānoju pirkt no zemniekiem un sasaldēt. Droši vien arī vakuumā (bet varbūt trauciņos, redzēsim).

Daudz nesagatavojam – apmēram 1 kg.

Lūk, šāds ir mans saraksts, BET tas ir tikai TĀ DAĻA! Drīz būs turpinājums! Tikmēr gaidu jūsu idejas – ko jūs gatavosiet ziemai?