Ko nedarīt Jaunajā gadā – TOP 7 aizliegumi, kurus stingri ievēroja senatnē!

Mūsu vecvectēvi uzskatīja, ka jaunā gada sākums nosaka toni visam 12 mēnešu periodam. Tika veidoti svētku svinēšanas noteikumi un aizliegumi, kurus centās ievērot.

31. decembrī un 1. janvārī spēkā esošie aizliegumi:

1. Jūs nevarat skumt, raudāt, uztraukties. Mūsu senči ticēja, ka mums ir jācenšas, svinot Jauno gadu, atgūt savu labo garastāvokli, lai nākotnē nenestu sev līdzi skumju, negatīvu emociju un nelaimes nastu.

2. Jauno gadu nevar sagaidīt ar parādiem. Senākos laikos cilvēki centās pēc iespējas atmaksāt kredītus pirms gada beigām, lai nākamgad neiekristu parādu slazdā. Mūsu vecvectēvi arī centās kādam atdot iedoto naudu, lai nestaigātu ar izstieptu roku.

3. Nedzeniet dzīvniekus, kas mājā ieradušies aizejošā gada beigās vai nākamā gada sākumā, lai kopā ar tiem neaizdzītu labklājību. Pie viņiem tika atstāti dzīvnieki – suņi un kaķi. Cilvēki ticēja, ka, padzenot zvēru, jūs varat padzīt savu laimi.

4.  Jūs nevarat nest atkritumus 31. decembrī. Mūsdienās atkritumi tiek uztverti kā kaut kas nevajadzīgs, bet vecos laikos viss nonāca lietošanā. Turklāt pastāvēja uzskats, ka atkritumus nedrīkst izmest naktī, jo tumšie spēki ar tās palīdzību var “atņemt” mājsaimniecības locekļu veselību un spēku. 31. decembris ir gada nakts, tāpēc mūsu senči jau iepriekš centās atbrīvoties no atkritumiem.

5. 31. decembrī un 1. janvārī nebija ieteicams tīrīt māju vai mazgāt grīdas. Mūsu senči šiem svētkiem gatavojās jau iepriekš, lai apliecinātu cieņu pret Veco un Jauno gadu.

Lasi vēl: Pasaka nomodā: Globa nosauc zīmes, kas jaunajā gadā ienāks laimīgas un atpūtušās

Tika uzskatīts, ka, pārkāpjot aizliegumu, jūs varat, slaukot pakaišus, putekļus, mazgājot grīdu, “izslaucīt” un “izmazgāt” veiksmi un laimi no būdas.

6.  Nevar mazgāt drēbes un citas lietas, lai “neizmazgātu” savu labsajūtu un veselību. Turklāt, ja jūs žāvējat drēbes, tad šajā periodā to var “noķert” slimības, ļaunie gari vai lāsti.

7. Jūs nevarat šūt, uzšūt pogas vai salabot caurumus. Senatnē cilvēki uzskatīja, ka, pārkāpjot aizliegumu, jūs varat “iešūt” sev nepatikšanas.

Lasi vēl: Zaļais pūķis viņiem jau ir sagatavojis nebijušu laimi: astrologs nosauca to, kurš 2024. gadā piedzīvos mīlestības un prieka vilni

Rezultātā tās pavadīs visu gadu, it kā uzšūtas.

 

Interesanti arī: Nepārspējami salāti jebkuram svētku galdam: pirmie, kas pazudīs no galda

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment