Ko nekādā gadījumā nedrīkst mest kompostā: atcerieties uz visiem laikiem

Kompostēšana ir lielisks un ērts veids, kā atbrīvoties no nevajadzīgiem atkritumiem pēc zemes gabala sakopšanas. Tomēr ne visi dārzkopji zina, ko drīkst un ko nedrīkst mest komposta kaudzē.

Vai kompostā var likt mandarīnu mizas?

Pastāv uzskats, ka komposta kaudzē nedrīkst mest citrusaugļu mizas – patiesībā tā nav taisnība. Mīts, ka mizās esošās ēteriskās eļļas var kaitēt augsnei, ir tikai pārspīlējums. Piemēram, kilogramā mandarīnu vai apelsīnu miziņu ir minimāls eļļu daudzums – šie daži grami nekādā veidā neietekmēs augsni.

Vai ogļu pelnus var bērt kompostā?

Ogļu pelnus kategoriski nevar izmantot komposta bedrē vai kaudzē, bet koksnes pelnus – gluži pretēji. Daudzi dārzkopji iesaka izkaisīt koksnes pelnus uz dobēm vai iemest tos kompostā. Pelni pārnes barības vielas uz augiem un ūdeni, tāpēc tie būs noderīgs organiskais mēslojums augsnei.

Vai kompostā var ielikt nokritušās lapas?

Koku lapas var bez bažām pievienot kompostam – īpaši laba izvēle ir augļu koku (plūmju, ķiršu, ābolu vai bumbieru), vīnogu, kļavu, bērzu un papeļu lapas.

Ja jums nav komposta bedres vai kaudzes, bet jūs vēlaties kompostu gatavot no kritušajām lapām maisos, tad izmantojiet 50 litru plastmasas maisus. Sasmalciniet lapas, ieberiet tās maisā un izveidojiet tajā dažus caurumus. Maisu nesasieniet, citādi jūs atņemsiet skābekli kompostam.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment