Ko nekādā gadījumā nedrīkst mest kompostā – tev tas jāatceras uz visiem laikiem

Kompostēšana ir ārkārtīgi noderīga. Pirmkārt, tā ir dabīgs veids, kā pārstrādāt organiskos atkritumus, piemēram, pārtikas atliekas, dārza atgriezumus un lapas, pārvēršot tos vērtīgā, barības vielām bagātā augsnē.

Šis komposts uzlabo augsnes struktūru, veicina ūdens noturēšanu un nodrošina augiem nepieciešamās barības vielas, tādējādi samazinot nepieciešamību pēc sintētiskiem mēslojumiem.

Otrkārt, kompostēšana palīdz samazināt atkritumu daudzumu poligonos, kas savukārt mazina siltumnīcefekta gāzu emisijas, jo organiskie atkritumi, sadaloties bez skābekļa, rada metānu – spēcīgu siltumnīcefekta gāzi. Tādējādi kompostēšana ne tikai veicina ilgtspējīgu dārzkopību, bet arī palīdz mazināt klimata pārmaiņas.

Visbeidzot, kompostēšana ir ekonomiski izdevīga, jo samazina nepieciešamību pēc pērkama mēslojuma un palīdz uzturēt veselīgu un auglīgu dārzu, izmantojot dabīgus resursus. Tādējādi kompostēšana ir vienkāršs, bet efektīvs veids, kā veicināt ilgtspējību un rūpēties par apkārtējo vidi.

Kabaču “Ligzdas”: es mainu sastāvu atkarībā no tā, kas man ir ledusskapī (gatavoju brokastīs, kad jau apnikušas kabaču pankūkas)

Lasi arī: Kraukšķīgi konservēti kabači ar apelsīnu: rezultāts jūs patiešām sajūsminās

Bet ir jāatceras, ka kompostēšanā arī ir noteikumi kas jāievēro.

Kompostēšana ir efektīvs un praktisks veids, kā atbrīvoties no liekajiem atkritumiem pēc dārza sakopšanas. Taču ne visi dārzkopji ir informēti par to, kas ir un kas nav piemērots komposta kaudzei.

Vai kompostā var likt mandarīnu mizas?

Pastāv uzskats, ka komposta kaudzē nedrīkst mest citrusaugļu mizas – patiesībā tā nav taisnība. Mīts, ka mizās esošās ēteriskās eļļas var kaitēt augsnei, ir tikai pārspīlējums. Piemēram, kilogramā mandarīnu vai apelsīnu miziņu ir minimāls eļļu daudzums – šie daži grami nekādā veidā neietekmēs augsni.

Vai ogļu pelnus var bērt kompostā?

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk par pārējām detaļām (plašs materiāls) 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment