Ko nekādā gadījumā nedrīkst mest kompostā – tev tas jāatceras uz visiem laikiem

Ogļu pelnus kategoriski nevar izmantot komposta bedrē vai kaudzē, bet koksnes pelnus – gluži pretēji. Daudzi dārzkopji iesaka izkaisīt koksnes pelnus uz dobēm vai iemest tos kompostā. Pelni pārnes barības vielas uz augiem un ūdeni, tāpēc tie būs noderīgs organiskais mēslojums augsnei.

 

Vai kompostā var ielikt nokritušās lapas?

Koku lapas var bez bažām pievienot kompostam – īpaši laba izvēle ir augļu koku (plūmju, ķiršu, ābolu vai bumbieru), vīnogu, kļavu, bērzu un papeļu lapas.

Ja jums nav komposta bedres vai kaudzes, bet jūs vēlaties kompostu gatavot no kritušajām lapām maisos, tad izmantojiet 50 litru plastmasas maisus. Sasmalciniet lapas, ieberiet tās maisā un izveidojiet tajā dažus caurumus. Maisu nesasieniet, citādi jūs atņemsiet skābekli kompostam.

 

Ko nedrīkst likt komposta kaudzē?

Komposta kaudzē nevar mest visu pēc kārtas. Ir atkritumi, kurus drīkst mest tikai atkritumu tvertnē vai nodot pārstrādei. Tie ir šādi:

Mājdzīvnieku ekskrementi;

Plastmasas izstrādājumi;

Stikla, ādas un gumijas izstrādājumi;

Glancēti žurnāli un krāsains papīrs;

Tabakas sodrēji;

Jebkuras krāsas, indes, šķīdinātāji;

Putekļu sūcēja maisiņa saturu.

Turklāt ne visus augu atkritumus var ievietot kompostā. Sapuvušus ābolus, slimus zarus, inficētus augļus un skujas labāk aprakt uz zemes gabala vai sadedzināt ugunskurā, tādējādi novēršot slimību attīstības risku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment