Ko nevajag stāstīt citiem cilvēkiem: austrumu gudrības

Austrumos cilvēki zina vārdu vērtību. Austrumu gudrie vienmēr ir ieteikuši, ka par sevi jārunā daudz mazāk. Mūsdienu laikā, kas piepildīts ar troksni, kad katra doma un rīcība uzreiz nonāk ierakstā sociālajos tīklos vai nonāk pie paziņām un draugiem balss ziņu veidā citos vēstnešos, klusēšanas vērtība bieži vien tiek zaudēta.

Tomēr Austrumu gudrības tradīcijās atturība runā tiek uzskatīta ne tikai par tikumu, bet arī par katra cilvēka garīgās izaugsmes un laimes pamataspektu. Tādās kultūrās kā hinduisms, budisms, daoisms un citās ir dziļa izpratne par to, cik svarīgi ir zināt, ko neteikt.

Saskaņā ar Austrumu gudrību, lietas par ko nevajadzētu runāt, ir:

 

1. Zināt, kā noslēpt savus un citu cilvēku noslēpumus.

Uzticība ir svēta, un tā ir kopīga tēma daudzās Austrumu gudrības tradīcijās. Konfidencialitāte ir ārkārtīgi svarīga, lai veidotu uzticību un veidotu jēgpilnas attiecības. Dalīšanās ar personisku informāciju vai konfidenciālas informācijas izpaušana ne tikai grauj uzticību, bet arī slikti atspoguļo cilvēka raksturu.

 

2. Nelepojieties ar savu materiālo īpašumu un panākumiem.

Austrumu filozofijās ļoti augstu tiek vērtēta pazemība, un lielīšanās tiek uzskatīta par uz egoismu orientētas uzvedības pazīmi. Metta jeb mīlošās laipnības koncepcija budismā māca mūs runāt pazemīgi un pieticīgi, atzīstot visu būtņu savstarpējo saistību.

Paļaušanās izraisa skaudību un citas negatīvas emocijas cilvēkos, kuru priekšā jūs bārstāties.

Lasi arī: Pēc kā noteikt skaistu sievieti (runa nav par izskatu); 5 svarīgas īpašības, par kurām runāja Odrija Hepberna

 

3. Klejošana un kritika

Ahimsa koncepcija hinduismā un budismā uzsver nevardarbību visos dzīves aspektos, tostarp runā. Šis princips māca atturēties no izteikumiem, kas var radīt kaitējumu vai ciešanas citiem. Sūdzības, apmelojumi un skarbi vārdi var nodarīt brūces, kas var nekad pilnībā nedziedēt. Tā vietā Austrumu gudrība mudina runāt laipni, līdzjūtīgi un uzmundrinoši.

Austrumu gudrība bieži atgādina mums par mūsu uztveres ierobežotību un bīstamību, nosodot citus. Taoisma filozofija “Wei Wu Wei” mudina mūs pieņemt dabisko dzīves plūdumu, neuzspiežot citiem savus spriedumus vai gaidas. Atturoties no spriedumu izteikšanas, mēs izkopjam pieņemšanas un līdzcietības attieksmi.

 

4. Atturēšanās no melošanas

Tiecoties pēc patiesības, Austrumu filozofijās tiek uzsvērta godīguma nozīme runā. Meli ne tikai grauj uzticību, bet arī rada nesaskaņas cilvēka iekšienē. Taoisma jēdziens “Zhen” uzsver sirsnības un īstuma vērtību. Patiesība vārdos kultivē godīgumu un stiprina autentisku saikni ar citiem un sevi.

Kāpēc nevajadzētu stāstīt cilvēkiem par savu laimi un prieku?

Lielākā daļa cilvēku ir skaudīgi un bieži vien neprot priecāties par citu panākumiem. Visbiežāk cilvēki ir laimīgi tikai virspusēji, dvēselē lielākā daļa cilvēku uzreiz sāk domāt par to, kāpēc viņiem nav šo sasniegumu un panākumu.

Iedomāsimies parastu situāciju darbā. Lūk, jūs jau daudzus gadus strādājat kolektīvā, jums ir aptuveni vienāda darba pieredze, vienāda alga, jūs kopā ejat pusdienās, atbalstāt viens otru utt. Pēkšņi jūsu priekšnieks aiziet uz citu darbu, un jūs tiekat iecelts šajā amatā, palielinot algu divas reizes. Vai jūs domājat, ka visi pārējie kolēģi un draugi būs laimīgi?

Izrādās, ka kopīga prieka vietā pastāv iespēja, ka jums radīsies nevajadzīgas problēmas. Protams, ir cilvēki, kuri prot priecāties par jūsu uzvarām un panākumiem.

 

Kāpēc nevajadzētu dalīties ar savām problēmām un nelaimēm

Atklājot citiem savu neaizsargātību vai grūtības, jūs netīšām piesātināt viņus ar šo informāciju un sniedzat viņiem ēdienu ietekmei uz jums. Austrumu gudrība iesaka piesardzīgi izturēties pret tiem, ar kuriem jūs dalāties savās problēmās un nelaimēs.

Protams, tas neattiecas uz mūsu tuvākajiem cilvēkiem, jo ikvienam vajadzētu būt vismaz vienam cilvēkam, ar kuru dalīties visās bēdās un skumjās.

Kāda austrumu sakāmvārds saka:

Nesaki cilvēkiem, ka tev klājas labi, – nevajag viņus sadusmot. Nesaki saviem ienaidniekiem, ka tev viss ir slikti un cik tev ir grūti – nepadarīsi viņus priecīgus. Un vispār: mazāk runā, ļauj apkārtējiem mierīgi gulēt.”

 

Vai jūs piekrītat Austrumu gudrībai? Ko jūs vēl vēlētos piebilst?

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment