Ko pievienot rīvētiem kartupeļiem, lai tie nekļūtu tumšāki – ideālu kartupeļu pankūku atklājums

Vēlies pagatavot gardas, kraukšķīgas pankūciņas, cerībā uz zeltaini brūnu garoziņu, bet tās bļodā strauji pārvēršas pelēcīgā, neizteiksmīgā masā. Un būtu labi, ja problēma būtu tikai izskatā – bet aptumšojusies kartupeļu masa var piešķirt gatavajiem arī nelielu rūgtumu

Rokas nolaižas, garastāvoklis sabojājas. Taču tikai viena vienkārša sastāvdaļa, kas ir katrā virtuvē, spēj darīt brīnumus! Šodien es atklāšu šo kulināro noslēpumu, kas uz visiem laikiem atbrīvos jūs no aptumšojušās kartupeļu masas problēmas un dāvās tos pašas, ideālākās pankūciņas.

Zeltaini brūnu kartupeļu pankūku traucēklis — skābeklis

Kāpēc rīvēti kartupeļi kļūst tumši? Viss ir pavisam vienkārši — tā ir oksidēšanās. Saskaroties ar skābekli, kartupeļos esošās cietes vielas sāk mainīt krāsu. Garšu tas ne vienmēr sabojā, taču ēdiens izskatās nepievilcīgs. Mūsu uzdevums — izveidot kartupeļiem aizsargbarjeru.

Burvju vairogs: ko pievienot rīvētiem kartupeļiem. Tātad, galvenais noslēpums, kas nekad nepieviļ, — citronskābe vai citrona sula.

Kā tas darbojas? Skāba vide ievērojami palēnina oksidēšanās procesu. Kartupeļi vienkārši nepaspēj kļūt tumši. Cik daudz pievienot? Vidējai bļodai (apmēram 1 kg kartupeļu) pietiek ar 1–2 ēdamkarotēm citrona sulas vai šķipsniņu citronskābes (burtiski uz naža gala), izšķīdinātas ēdamkarotē ūdens.

Ko darīt? Tiklīdz esi sarīvējis kartupeļus, uzreiz samaisi tos ar citrona sulu. Tu būsi pārsteigts — tie paliks gaiši un svaigi līdz pat cepšanas brīdim. Vēl viens kulinārs noslēpums — sīpols. To pievieno ne tikai garšas un sulīguma dēļ.

Ko dara sīpols ar rīvētiem kartupeļiem

Tas darbojas kā “antioksidants”. Sīpolos ir dabīgas skābes un ēteriskās eļļas, kas, gluži kā citrona sula, palēnina oksidēšanos un kartupeļu aptumšošanos. Tas ir dabisks konservants! Turklāt sīpols saista masu. Īpaši, ja to sarīvē smalki — sula, kas izdalās, kopā ar kartupeļu cieti veido lielisku lipīgu tekstūru.

Pankūkas mazāk izjuks un labāk turēs formu. Un, protams, tas dod sulīgumu un aromātu. Šī ir galvenā garšas loma — sīpols noņem neitralitāti un piešķir to dziļo, apetīti rosinošo garšu, kuru mēs tik ļoti mīlam.

Kā pareizi pievienot sīpolu

Rīvē, nevis griez! Lai panāktu maksimālu efektu, sīpolu labāk rīvēt uz tās pašas rīves, kur kartupeļus (vai sablendēt). Tad tas izdala vairāk sulas un vienmērīgi sajaucas ar masu.

Proporcijas: klasiskā attiecība — uz 1 kg kartupeļu 1–2 vidēji sīpoli.
Dubults palīgs aptumšošanai: vispirms sarīvē sīpolu bļodā ar kartupeļiem, samaisi, un tikai tad pievieno savu karotīti citrona sulas. Tā tu izveidosi dubultu aizsardzību, un tava kartupeļu masa noteikti paliks gaiša un svaiga.

VIDEO:

Tātad sīpols + citrona sula + rūpīga masas nospiešana = formula nevainojamiem, zeltainām un gaišām pankūkām.

Alternatīvie aizsargi (ja nav pa rokai ne citrona, ne sīpola):
• Galda etiķis (9%) — 1 ēdamkarote uz tādu pašu kartupeļu daudzumu.
• Kefīrs vai sūkalas — ja plāno tos pievienot mīklai, vari ar tiem daļēji apliet rīvētos kartupeļus. Skābpiena vide arī lieliski kavē oksidēšanos.

Lai pankūkas sanāktu ideālas: 3 zelta likumi

Vien citrona sula vien neaizstās visu. Lai tavas pankūkas būtu ne tikai gaišas, bet arī patiesi kraukšķīgas no ārpuses un maigas iekšpusē, atceries šos trīs padomus:

Izvēlies pareizos kartupeļus. Ideāli — ar augstu cietes saturu (tie parasti vārīšanas laikā izjūk). Šādi kartupeļi dos vajadzīgo cieti, kas saista masu, un tās neizjuks pannā.

Lasi vēl: Kaimiņienes padoms par sadzīvisku lietu, ko atcerējos daudzus gadus – dalos tajā ar jums

Spied ārā sulu bez žēlastības! Tas, iespējams, ir vissvarīgākais solis. Kad esi sarīvējis kartupeļus (labāk uz smalkās rīves) un sīpolu, liec masu sietā vai marlē un kārtīgi izspied lieko šķidrumu. Jo sausāka masa, jo kraukšķīgāka būs garoziņa. Starp citu, sulu neizlej — ļauj cietei nosēsties, tad nolej šķidrumu un pievieno cieti atpakaļ masai. Tā pankūkas kļūs vēl apetītīgākas.

Nežēlo eļļu — cep uz diviem taukvielu veidiem. Pannā sakarsē rafinētu saulespuķu eļļu (tā nedeg un nodrošina vienmērīgu garoziņu) un pievieno nelielu gabaliņu sviesta. Augu eļļa dos kraukšķīgumu, bet sviests — to neatkārtojamo zeltaino krāsu un aromātu.

Tagad tu zini galveno noslēpumu. Lai tavi rīvētie kartupeļi vienmēr paliek gaiši, un pannā čaukst tieši tās pankūkas, par kurām esi sapņojis — zeltainas, smalkas un ar neticami kraukšķīgu garoziņu. Nedaudz skābuma, nedaudz spēka — un gatavs!

Bet kā tu glāb kartupeļus no aptumšošanās?

Lasi vēl: Kādus ēdienus lauru lapa sabojās uz 100%, atcerieties šo sarakstu

NODERĪGI PADOMI (ņem vērā)

✔️ Lai izspiestu vairākus ķiploka daiviņu vienlaikus, izmanto vienkāršu viltību: ieliec mizotās daiviņas ķiploku spiedē, virsū uzliec pāris kārtās salocītu cepamo papīra gabaliņu un izspied. Neizskaidrojami, bet fakts — spiede paliek tīra.

✔️ Lai ķiplokus nomizotu viegli un bez piepūles, pārlej daiviņas ar verdošu ūdeni uz 10–15 sekundēm, pēc tam nolej ūdeni — ķiploki tīrās viegli, burtiski izlēkdami no mizas.

✔️ Lai uzasinātu rokas vai galda blendera nažus, palīdzēs olu čaumalas. Nomazgā tās, rūpīgi izžāvē un pēc tam samaļ ar blenderi — ļauj tam kārtīgi pastrādāt.