Ko stādīt dārzā, lai ērces aizmirstu uz turieni ceļu

Persiešu kumelīte ir ļoti skaists sarkanrozā augs. Tai tuvi radinieki ir Kaukāza kumelīte (bāli rozā) un Dalmācijas kumelīte (balta, bet ziedi pēc izmēra atšķiras no standarta lauka kumelītes). Papildus uzkrītošajam izskatam šīs margrietiņas ir slavenas arī ar to, ka tās atbaida kukaiņus. Un tas, mūsu dārgie dārzkopji, ir ļoti svarīgi un noderīgi. Bet, par visu pēc kārtas.

Persiešu kumelīte

Šo daudzgadīgo lakstaugu ne pārāk bieži var redzēt ziedam mūsu dārzos. Un tas ir dīvaini, jo patīkamais rozā vai sarkano ziedu tonis patiešām ir acij tīkams. Un tā nepretenciozitāte ir cienīga, lai vismaz mēģinātu iesēt dažus ziedus, un tālāk tas augs pats no sevis.

Kumelītes var izmantot dažādās ainavu kompozīcijās. Piemēram, mazizmēra šķirnes ir piemērotas “dzīvās” robežas radīšanai dārzā. Jūs pat varat kombinēt kumelītes ar citiem zemiem daudzgadīgiem augiem (brūnactiņām, armērijām, heliantēmām).

Kumelītes, kas dabiski aug kalnu nogāzēs un dod priekšroku akmeņainai augsnei, ir lieliski piemērots kompozīcijām, kas satur lielus akmeņus.

Augstās šķirnes labi saderēs ar peonijām, īrisiem un citiem dekoratīviem ziediem ar atbilstošiem izmēriem. Šādas kumelītes ir labi stādīt puķu dobēs, lai radītu fonu visai kompozīcija.

Persiešu kumelīte: kopšana un audzēšana

Kā jau teicām iepriekš, persiešu kumelīšu audzēšana nav grūta. Bet, kā vienmēr, ir daži brīdinājumi. Ideālajai augsnei jābūt irdenai, ar neitrālu skābumu un bez liekām barības vielu piedevām. Jūs pat varat atšķaidīt melno augsni ar smiltīm – un tas būs lieliski.

Lasi arī: Efektīvs paņēmiens kā ļoti viegli notīrīt gludekli! Šis praktiskais veids atgriezīs jūsu gludeklim mirdzošu izskatu

Nebaidieties stādīt augu atklātā vietā. Saule ir viņa draugs, nevis ienaidnieks. Turklāt tumša vieta un ūdens uzkrāšanās izraisīs daudzgadīgo sakņu sistēmas puvi. Tāpēc laistīšanai jābūt mērenai: 2 reizes nedēļā un +1 reizi, ja dienas ir īpaši karstas.

Viens no kumelīšu ienaidniekiem ir vējš. Tāpēc dzinumus vajadzētu piesiet.

Papildus vējam šīm margrietiņām ir vēl 2 ienaidnieki: sakņu puve un gliemeži. Pirmajā gadījumā jums jāsamazina laistīšanas daudzums, jānoņem skartās auga daļas un beigās jāizmanto fungicīds. Cīņā ar gliemežiem vislabāk ir izmantot tautas līdzekļus, kas nav bīstami bitēm un pašām ziemcietēm.

Kumelīšu izmantošana

Daudzgadīgais augs satur tādu vielu kā partenolīds. Tas ir pazīstams ar savām pretiekaisuma īpašībām, kuras atzīst ne tikai tautas, bet arī vispārējā medicīna. Šajā sakarā, pamatojoties uz to, tiek ražoti pretsāpju un pretreimatisma līdzekļi.

Persiešu kumelītes satur dažādas ēteriskās eļļas, kuras izmanto kosmetoloģijā.

No sasmalcinātām un žāvētām kumelītēm pagatavo īpašu pulveri, kas iznīcina ērces, blusas un blaktis. Šis augs ir dabisks insekticīds, kas var izdzīt no mājas kaitīgos kukaiņus, pat ja jūs tos vienkārši ieliekat vāzē.

Dārzu īpašnieki bieži stāda persiešu kumelītes pie dārzeņiem. Pateicoties tā insekticīdajām īpašībām, tiek iegūtas skaistas dobes, kas vienlaicīgi ir aizsargātas no kukaiņiem!

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment