Konferencē Latvijas Universitātē diskutēs par datos balstītu veselības aprūpi

Lai veicinātu jaunas iespējas pētniecībā un radītu ierosmes Latvijas veselības aprūpes sistēmas efektivitātes uzlabošanai, 2019. gada 3. jūnijā augstskolu mācībspēki, pētnieki, nozares pārvaldības iestāžu darbinieki, ārstniecības personas un citi interesenti tiksies konferencē. 

“Mūsdienu tehnoloģijas un inovāciju attīstība paver jaunas iespējas veselības aprūpei, kuras galvenais uzdevums ir rūpēties par pacientu un viņa veselību. Veselības aprūpe rada ievērojamu datu apjomu, kuru pareiza un efektīva izmantošana var sniegt nepieciešamo atbalstu dažādu pasākumu īstenošanai,” aktualizējot konferencē aplūkojamo jautājumu problemātiku, norāda veselības ministre Ilze Viņķele.

Viņa ar uzrunu pirmdien, 3. jūnijā Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājā Jelgavas ielā 3 atklās konferenci “Jauna iespēja veselības aprūpes pētniecībā”.

LU Medicīnas fakultātes (MF) Veselības vadības un informātikas centra vadītājs Juris Bārzdiņš šobrīd vada zinātnisku projektu, kurā LU un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētnieki un nozares eksperti izveidojuši apvienotu valsts mēroga anonimizētu datubāzi un sagatavojuši ceļvedi personalizētajos veselības datos, kas radījis jaunas iespējas Latvijas veselības aprūpes izpētē. “Iespējamie turpmākie pētniecības virzieni ir dažādi un kā galvenos var minēt pētījumus esošās rīcībpolitikas un ārstēšanas efektu izvērtēšanai, zāļu reālās dzīves pielietošanas izpēti, izmaksu efektivitātes pētījumus, ārēju veselību ietekmējošo faktoru, veselības aprūpes pieejamības vai nevienlīdzības izpēti, tāpat arī jaunu informācijas tehnoloģiju risinājumu aprobāciju veselības lielo datu jomā,” informē J. Bārzdiņš.

Arī I. Viņķeles ieskatā “atvērtie dati un lielie dati, mākslīgais intelekts, kā arī personalizēta pieejas ieviešana ir priekšrocība, kuru Latvijai gudri jāizmanto savā labā, veicinot jaunas pētniecības iespējas, kā arī pilnveidojot veselības aprūpes politiku. Latvija var atļauties modernu un katram iedzīvotājam pieejamu veselības aprūpi.”

Konferenci rīko LU MF sadarbībā ar SPKC kopējā Efektīvas sadarbības projekta “Veselības aprūpes kvalitātes un efektivitātes publiskās monitorēšanas sistēmas izveide” ietvaros.  Papildu informācija par projektu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment