Krāšņu mūrnieks no Alūksnes atklāja, kura malka ir ekonomiskākā, ar lielāko siltumatdevi un neizraisa skursteņa aizsērēšanu

Pie durvīm jau klauvē rudens, un tas nozīmē, ka privātmāju iemītniekiem pienācis brīdis sagatavot malkas krājumus apkures sezonai. Jāatzīst, ka tas ir diezgan darbietilpīgs process. It īpaši, ja līdztekus dzīvojamajai ēkai gada aukstajos mēnešos ir jāapkurina arī pirts, kūpinātava vai citas celtnes.

Šo labi zina arī Alūksnē, Latvijā, kur ziemas mēdz būt īpaši bargas…

 

Malka  jāizvēlas rūpīgi, jo viena veida kurināmais ir piemērots apkurei, bet pavisam cits – ēdiena gatavošanai. Jāņem vērā arī tas, no kāda koka iegūta malka, tās mitruma saturs, vecums un citi faktori.

 

Visu veidu malkai jāatbilst vienai kopējai prasībai – tai jābūt ar augstu strauju reakciju un ar labu siltumatdevi.

Pirmkārt, šī īpašība ir atkarīga no koksnes sugas, kā arī no mitruma.

 

Ja iegādāsieties tieši to malku, kāda nepieciešama, bet nepietiekami labi izžāvētu, degot tā izdalīs ļoti daudz dūmu, savukārt ogles paliks nesadegušas. Daudz kas ir atkarīgs no koksnes mitruma līmeņa.

 

Nākamais svarīgais punkts, kam jāpievērš uzmanība, ir malkas spēja degšanas laikā izdalīt kvēpus un vielas, kas nosēžas uz skursteņa iekšējām sienām.

 

Ja runa ir par pirts krāsni, problēma nav tik nopietna, jo dūmu izvades kanāls ir taisns, bez līkumiem, un tāpēc to ir viegli tīrīt. Mājas krāsns gadījumā viss ir krietni sarežģītāk. Dūmvadam ir līkums, tāpēc notīrīt kvēpus un sodrējus no tā ir diezgan problemātiski.

 

Kādu koku malku izmanto krāsns kurināšanai

Nekad nepērku plastmasas savilcējus — taisu tos pats ātri un viegli, cik vien vajag

Ozola malka

 

Šī malka tiek uzskatīta par labāko dzīvojamās telpas apsildīšanai, tomēr tā ir dārga.

Ozola malkas galvenās priekšrocības:

 

Malka ir blīva un cieta;

Ilgs degšanas laiks;

Augsta siltuma atdeve;

Tā kā malka deg lēni un ilgi, samazinās tās patēriņš;

Degšanas laikā malka izdala patīkamu meža aromātu un noderīgus tvaikus.

 

Šādas īpašības piemīt malkai, kas iegūta no “pusmūža” ozoliem.

 

Kurinot metāla krāsni ar ozola malku, jābūt uzmanīgiem. Gadu gaitā malka izdegs cauri metālam. Jo plānāks būs metāls, jo ātrāk tas notiks.

 

Oša, dižskābarža un kļavas malka

 

No šiem kokiem iegūtā malka pēc savām īpašībām ir ļoti līdzīga ozolam. Tā lēni aizdegas, deg ilgi un tai ir augsta siltuma atdeve.

 

Tomēr šādu malku ir grūti atrast pārdošanā, tā ir reta un dārga. Tikai nedaudzi cilvēki izmanto dižskābarža, oša un kļavas malku savu mājokļu apsildīšanai.

 

Bērza malka

 

Bērza malka ir populārākā malka telpu apsildīšanai.

Bērza malkai ir daudz priekšrocību:

Tā ātri žūst;

To ir viegli saskaldīt;

Degot tā rada daudz siltuma;

Tai ir patīkams aromāts;

Tā ir lēta un pieejama.

 

Ar bērza malku ir viegli un patīkami kurināt krāsni. Tā ātri aizdegas, rada daudz siltuma un gandrīz pilnībā sadeg.

 

Vienīgais bērza malkas trūkums ir tas, ka tā salīdzinoši ātri pūst un kļūst nelietojama. Tāpēc bērza malku nevar uzglabāt ilgstoši. Bērzs satur arī daudz darvas, kas veicina skursteņa ātru aizsērēšanu. Lai izvairītos no šīs problēmas, krāsns kurtuves galā jāiemet vairākas apses pagales. Apses pagales var aizstāt ar kartupeļu mizām.

Tas vēl nav viss — sekos vēl divi būtiskāki punkti, īpaši izdevīgi no ekonomikas viedokļa, kurus iesaka Krasnū mūrnieks…

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk