Senā recepte
Skābēti kāposti pēc senas receptes. Gadsimtiem ilgi šī pagatavošanas metode nav zaudējusi savu šarmu. Iegūtajiem kāpostiem piemīt apetīti rosinošs kraukšķīgums, un pēc sasaldēšanas un vēlākas atkausēšanas tie paliek tikpat garšīgi.
Šādā veidā kāpostus skābē manā ģimenē jau daudzās paaudzēs: mana vecmāmiņa, mana māte un, protams, arī es izmantoju šo metodi, uzskatot to par labāko no visām man zināmajām.
Pagatavošana
Kāpostus sasmalcina plānās strēmelēs.
Burkānus sarīvē uz rupjas rīves.
Ņemiet piemērota izmēra trauku. Mana māte vienmēr apakšā liek dažus dilles zariņus, pēc tam pārmaiņus kārto kāpostus un burkānus.
Pievieno sāli, pēc tam masu berzē, līdz izdalās sula. Tad atkal liek kāpostus un burkānus, un turpina berzēt, līdz trauks ir pilns, atstājot nelielu spraugu. Sastāvu pārklāj ar šķīvi un uzliek smagumu virsū.
Atstāj kāpostus uz trim dienām istabas temperatūrā, lai tie raudzētos.
Kabaču gardums “Znotam”: pamēģināju pagatavot, tā ir jauna kabaču garša, iesaku
VIDEO:
Raudzēšanas procesa laikā kāposti aktīvi putos. Ieteicams laiku pa laikam noņemt smagumu, apjaucot masu, lai atbrīvotos oglekļa dioksīds (citādi kāposti var kļūt rūgtāki). Nav jāgaida, kad kāposti kļūs pārāk skābi: sākumā tie būs nedaudz sāļi, tādi īpaši iecienīti mūsu ģimenē, bet ar laiku tie kļūst skābāki.
Tad kāpostus var sadalīt sterilās burkās un pārvietot uzglabāšanai vēsā vietā vai ledusskapī.
Tevi noteikti interesēs
- No 29.oktobra vakara laikapstākļi kardināli mainīsies ”Priekš rudens mēneša tas ir netipiski”
- Tikai konkrēts ātrums nodrošina minimālu degvielas patēriņu — ja to pārsniedz, bāka iztukšosies daudz ātrāk
- Kas patiesībā notiek ar auto, ja ar to brauc tikai reizi nedēļā
- Garšīga, viegla un gaisīga ābolmaizīte no manas omītes recepšu klades: vajadzīgas pavisam vienkāršas sastāvdaļas
- Rets ziemas ķiploku stādīšanas veids pēc “latviešu metodes”; neticēju solītajiem rezultātiem, kamēr es to neizmēģināju
- Austrāliešu ģimene pārcēlās uz Latviju: viņiem bija grūti pierast pie konkrētām lietām ko mēs darām







