Kur un kā rudenī stādīt ziemas ķiplokus, lai iegūtu bagātīgu ražu

Padoms no profesionālas dārzkopes par ziemas ķiploku stādīšanu rudenī.

Ziemas ķiplokus stāda rudenī. Ja ievērosiet pareizu agrotehniku, ķiploku galviņas izaugs dūres lielumā, un jūs noteikti būsiet apmierināti ar ražu. Taču, lai sasniegtu šādu rezultātu, jums jāzina daži noslēpumi.

Kurš zemes gabals ir labākais ķiploku stādīšanai

Ķiploki nav kaprīza kultūra, kas var augt jebkurā augsnē, bet, lai iegūtu bagātīgu, veselīgu ražu, ieteicams radīt stādīšanai vispiemērotākos apstākļus.

Ķiplokus var stādīt zemes gabalā, kur iepriekš ir auguši: ķirbji, kartupeļi, kāposti, tomāti, paprika, baklažāni

Nekādā gadījumā ķiplokus nedrīkst stādīt dobē, kur jau iepriekš auga ķiploki.

Dobei jābūt saulainai, jo bez pietiekamas gaismas galviņas labi neattīstīsies. Turklāt ķiplokiem nepatīk skābas augsnes.

Kad labāk stādīt ziemas ķiplokus

Ziemas ķiplokus stāda 30-40 dienas pirms salnām. Atkarībā no laika apstākļiem tas var būt septembra beigās vai oktobrī. Ja ķiplokus iestāda līdz salnām, tiem ir laiks, lai attīstītos sakņu sistēma. Ja tos stādīsiet ļoti agri, tie sadīgst un izsalst.

Eksperte iesaka sekot līdzi laika prognozei. Pēc stādīšanas ķiploki jāmulčē ar salmiem – 1-2 cm biezā kārtā. Šī mulča ziemā izolēs ķiplokus un pavasarī saglabās mitrumu.

Kādam jābūt stādāmajam materiālam

Saimniece iesaka izvēlēties labākās galviņas ar lielākajām ķiploku daiviņām. Ja dalīšanas laikā nolobījusies miziņa, tad šādus zobiņus labāk nemaz nestādīt, jo būs slikta raža.

Lasi vēl: Draudzene dalījās ar metodi, kā viņa glābj savēlušās vilnas drēbes. Izmēģināju un tiešām darbojas

Dienu vai divas pirms stādīšanas pārlauziet ķiploku daiviņas, agrāk tas nav nepieciešams, lai tās neizžūtu. Dienā, kad tos stādīsiet, daiviņas uz pusstundu iemērc rozā mangānā. Tas pasargās ķiplokus no slimībām un paātrinās dīgšanu.

Pirms stādīšanas ķiploku daiviņas jāizžāvē. Ķiploki jāstāda 20-25 cm attālumā, stādīšanas dziļums – 10-20 cm.

Ja augsne ir smaga un mālaina, tā jāapkaisa ar 2-3 cm biezu smilts slāni. Tas ļaus ķiplokiem ātrāk sadīgt un iesakņoties. Tāpat arī jāapkaisa ar pelniem, neatkarīgi no tā, kāda augsne tā ir.

Viņa norāda, ka, ja ķiploki pirms ziemas būs labi iesakņojušies un dobe būs mulčēta, ar ražu problēmu nebūs. Pavasarī mulču būs nepieciešams noņemt.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment