Kuras 7 lietas mājoklī izraisa nepatīkamu smirdoņu, ko var sajust jau pārkāpjot slieksni

2. Virtuves izlietne un trauku mazgājamā mašīna

Šīm divām lietām ir liels mīnuss – laika gaitā tajās uzkrājas netīrumi, tauki, pārtikas atliekas, bet pēc tam tie kļūst par ideālu augsni pelējuma, baktēriju u.c. augšanai. Tieši šīs ierīces kļūst par iemeslu, kura dēļ virtuvē nav iespējams uzturēties nepatīkamās smakas dēļ.

Ja kādu rītu tu sajūti nejauku aromātu no virtuves, ir pienācis laiks izmantot pārbaudītu līdzekli – etiķa un ūdens šķīdumu. Tās jāsamaisa attiecībā 1:1, jāpievieno pāris tējkarotes trauku mazgāšanas līdzekļa un jāapstrādā virsmas. Ērtības labad produktu var ieliet izsmidzināmā pudelē.

Nepatīkamu smaku var izraisīt arī aizsērējusi kanalizācija. Šajā gadījumā izlietnes kanalizācijā jāieliek trauku mazgājamās mašīnas tablete un jāielej liels daudzums verdoša ūdens, lai tas noēd visus netīrumus.

Savukārt, lai noņemtu ieēdušos tauku un pārtikas traipus, ieteicams izmantot pastu, kas sastāv no sodas, ūdens un trauku mazgāšanas līdzekļa. Līdzeklis jāuzklāj netīrajās vietās, jāatstāj 30 minūtes, pēc tam jānoņem atlikumi ar mitru sūkli un jānoslauka ar sausu drānu.

3. Atkritumu tvertne

Pat tad, ja tu katru dienu izmet atkritumus, tas negarantē, ka miskaste nekļūs par nepatīkamu smaku avotu virtuvē. Neaizmirsti, kas tās dibens un sienas ir piesūkušās ar atkritumu smaku. Turklāt atkritumi maisi dažreiz ieplīst, sāk pilēt vai saplīst, atstājot saturu miskastē.

Tāpēc nepietiek ar regulāru atbrīvošanos no atkritumiem – svarīgi ir atkritumu tvertni izmazgāt vismaz reizi nedēļā vai vēl labāk divas reizes.

Tāpat iesakām tvertnes apakšā iebērt nedaudz dzeramās sodas vai nelielu daudzumu kaķu smilšu – tie uzsūks lieko mitrumu un līdz ar to arī lielāko daļu smaku. Bet cepamā soda ir arī dabisks dezinfekcijas līdzeklis un dezodorants, kas ir ļoti noderīgs atkritumu tvertnes tīrības nodrošināšanai.

4. Grīdas, griesti, grīdlītes, flīžu šuves

Droši vien tu brīnies, kāpēc šie visi priekšmeti apvienoti vienā punktā. Fakts ir tāds, ka ir viena lieta, kas tos vius vieno – pelējums. Tas parādās un vairojas tumšās, mitrās telpās ar sliktu ventilāciju.

Visbiežāk cieš vannasistaba (īpaši, ja tās durvis pastāvīgi ir aizvērtas), taču arī virtuvē var ieviesties pelējums. Dažreiz tas parādās stūros aiz mēbelēm, piemēram, aiz skapjiem un griestiem.

Vai esi pamanījis kaitēkļu pēdas? Tad ir pienācis laiks izmantot mazgāšanas līdzekļus, kas īpaši paredzēti šīs problēmas risināšanai. Būs nepieciešama arī birstīte ar mīkstiem sariem, cimdi un maska, jo šāda sadzīves ķīmija parasti ir ļoti agresīva.

Ja pelējums ir neliels, vari iztikt ar parastu ziepjūdens šķīdumu.

Ielāgo: Lai novērstu pelējumu, izmanto parasto galda etiķi. Izsmidzini to vietās, kur mēdz parādīties aplikums, un ļaujiet tām nožūt, atstājot vaļā logus un durvis.

5. Veļas grozs

Lai izvairītos no netīro apģērbu glabāšanas uz krēsla vai veļas mašīnas, saimnieces iegādājas speciālu veļas grozu. Ir ļoti ērti savākt lietas vienuviet un pēc tam atdalīt pēc krāsas vai materiāla un nosūtīt uz mazgāšanu.

Taču ir viena sīka nianse – jo ilgāk drēbes guļ grozā, jo vairāk baktēriju savairojas šķiedru iekšienē.

Tāpēc ir tik svarīgi mazgāšanu veikt laikus. Negaidi, kamērs grozs būs pilns un vairs nevērsies ciet, jo tajā būs liels daudzums netīrās veļas.

Tiklīdz sakrājas pietiekami daudz veļas, nekavējoties veic mazgāšanas procesu. Starp citu, lai nepatīkamā smaka neizkļūtu no vannas istabas un nenonāktu citās telpās, izmanto grozu ar vāku.

6. Gultas piederumi

Runa ir ne tik daudz par gultas veļu, bet gan par matračiem, spilveniem un segām, par kuru kopšanu visbiežāk aizmirstam (vai vienkārši neuzskatām par vajadzīgu tos mazgāt un tīrīt).

Bet gultasveļā uzkrājas atmirušās ādas šūnas, netīrumi un sviedri, kas piesaista baktērijas un putekļu ērcītes, tāpēc nav pārsteidzoši, ka pēc kāda laika tie sāk izdalīt nepatīkamu aromātu.

Lai tas nenotiktu, maini gultas veļu katru nedēļu. Kas attiecas uz matraci, tad tas jādezinficē tāpat kā paklājs – virsmu pārkaisa ar dzeramo sodu, atstāj apmēram uz stundu un tad izsūc ar putekļu sūcēju.

Spilveni un segas obligāti nav jānes uz ķīmisko tīrītavu, tos vari izmazgāt pats. Bet pirms to darīt, ir svarīgi iepazīties ar informāciju uz etiķetes, kurā norādīti kopšanas norādījumi. Piemēram, ortopēdiskos modeļus labāk mazgāt ar rokām, bet lateksa modeļiem izmantot tikai sauso tīrīšanu.

7. Mēbeles

Mēbeļu gadījumā “notikuma varoņi” ir mikrobi un baktērijas, kas iemitinājušās vecajā kokā. Ja konstatē, ka tieši mēbeles izdala nepatīkamu smaku, izmanto pieejamus līdzekļus.

Var uzkaisīt sodu uz horizontālām koka virsmām, kas nav lakotas, un atstāt uz pāris dienām. Turklāt eksperti sodu iesaka iebērt bļodā un ievietot to atvērtā rakstāmgalda atvilktnē vai skapja plauktā, ja smirdoņa nāk no turienes.

Efektīva alternatīva sodai ir aktīvā ogle, kas zināma ar savu absorbējošo efektu, kā arī maltā kafija.

Koka skapjus, krēslus un citas mēbeles var noslaucīt ar etiķī samērcētu drāniņu, bet vislabāk to darīt, kad ārā ir patīkams laiks, lai varētu atvērt visus logus. Citādi uz pāris dienām mājoklī būs jūtams specifisks aromāts.

 

Bet kādus līdzekļus izmanto tu, lai sakoptu mājokli un tas patīkami smaržotu? Laipni lūgts pastāstīt komentāros!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment