Kurš ir negausīgākais elektrības “vampīrs”? Eksperimentā atklāj, kā samazināt patēriņu

 

Mūsdienu elektrificētajā pasaulē normāla ikdiena nav iedomājama bez dažādām elektroierīcēm, kuras rūpējas par mūsu ikdienas vajadzībām, komfortu un arī izklaidi, raksta portāls la.lv.

Elektroenerģijas cenas pastāvīgi svārstās, un attiecīgi sadārdzinās arī citi ikdienas tēriņi, kas liek aktīvāk meklēt iespējas ietaupīt, saglabājot ierastās ērtības.

Vienlaikus rodas jautājums – cik daudz enerģijas faktiski “aizlaižam skurstenī”, neefektīvi saimniekojot?

Šī jautājuma nodarbināti, energouzņēmuma “Enefit” eksperti veica eksperimentu, aprēķinot, cik lielu ietaupījumu gada laikā var panākt mājsaimniecība, sekojot pieciem izplatītiem enerģijas taupīšanas padomiem.

Šoreiz netika aplūkota nu jau par energoefektivitātes žanra klasiku kļuvusī parasto spuldzīšu nomaiņa uz daudz efektīvākajām LED spuldzēm. Eksperti pēta, kā paradumu maiņa un efektīvākas sadzīves iekārtas var ietekmēt elektrības rēķinu un vai tas ir ieguldīto pūļu vērts.

Ikdienas paradumi jāpielāgo elektrības cenu svārstībām

Aizvien vairāk cilvēku izvēlas dinamisko enerģijas produktu, kur elektrības cena līdz ar biržas cenas svārstībām mainās katru stundu.

Tam ir jēga, ja lietotājs pielāgo enerģijas patēriņu, tērējot vairāk stundās, kad elektrības cena ir zemāka, un mazāk, kad tā kāpj.

Lasi arī: Acīs krīt nevienlīdzība, saka ārsts, kas pēc 20 gadiem Amerikā atgriezies Latvijā

Šajā modelī elektrības cena ir cieši saistīta ar sabiedrības paradumiem – kad visi ir mājās un aktīvi darbina elektroierīces, pieaug pieprasījums pēc elektroenerģijas un arī tās cena.

Savukārt naktī cena var kristies pat 10 reizes salīdzinājumā ar aktīvākajām dienas patēriņa stundām.

Aprēķini liecina, ka, ieslēdzot trauku mazgājamo mašīnu vai veļasmašīnu ar taimeri, piemēram, plkst. 5.00–7.00 no rīta, nevis vakarā pēc darba, gadā izdosies ietaupīt aptuveni 30 eiro.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment