Labākais veids, kā mazgāt tomātus, lai noņemtu pesticīdus, tos nebojājot

Tomātu mazgāšana var šķist vienkārša ēdiena sagatavošanas daļa, bet tā ir daudz svarīgāka, nekā vairums no mums apzinās

Sākot no netīrumu uzkrāšanās līdz kaitīgu pesticīdu paliekām – uz šīs koši sarkanās mizas var slēpties daudz kas. Tātad, kā tos iztīrīt efektīvi, nesabojājot trauslo tekstūru? Iepazīsim labāko veidu, kā mazgāt tomātus, lai tie būtu droši un garšīgi.

Kāpēc tomātu mazgāšana ir svarīgāka, nekā tu domā

Kad paņem tomātus lielveikalā, tie izskatās svaigi un tīri, bet izskats var būt maldinošs. Tomātus apstrādā daudzas rokas — no strādniekiem laukos, kas tos novāc, līdz veikala darbiniekiem, kas tos izvieto plauktos, un visbeidzot arī pircējiem, kas tos pārbauda. Tas nozīmē, ka uz virsmas uzkrājas daudz kas, ko mēs neredzam.

Kad tomāti ilgstoši stāv plauktos, tie var savākt arī putekļus un neredzamas netīrumu daļiņas. Šie piesārņotāji nav tikai nepatīkami — tie var palielināt pārtikas izraisītu risku, ja tomāti netiek pienācīgi nomazgāti pirms ēšanas vai gatavošanas.

Papildus netīrumiem un mikrobiem zemnieki bieži izmanto pesticīdus, lai pasargātu tomātu ražu no kaitēkļiem un citām problēmām. Diemžēl šo ķīmisko vielu pēdas var saglabāties uz mizas, ja tomāti netiek rūpīgi notīrīti. Pat Vides darba grupa (Environmental Working Group) tomātus iekļauj starp tiem produktiem, kuros ir visaugstākais pesticīdu atlikumu līmenis.

Izplatītākās kļūdas, ko pieļauj, mazgājot tomātus

Tu vari domāt, ka tomātu noskalošana zem ūdens ir pietiekama, taču dažas virtuvē ierastas darbības patiesībā nodara vairāk ļauna nekā laba. Pirmkārt, izvairies no tomātu mazgāšanas netīrā izlietnē. Virtuves izlietnē bieži mīt netīrumi, tāpēc labāk ievieto caurduri un skalo tomātus zem tekoša ūdens.

Vēl viena liela kļūda ir spēcīgu tīrīšanas līdzekļu, piemēram, trauku mazgājamā līdzekļa vai balinātāja izmantošana. Šīs vielas var atstāt  atliekas uz plānās mizas, kas var radīt lielākas problēmas nekā pesticīdi. Mērķis ir noņemt piesārņotājus, nevis pievienot jaunus.

Daži cilvēki arī enerģiski berzē tomātus ar raupjiem sūkļiem vai birstēm. Tas var šķist labs veids, kā atbrīvoties no netīrumiem, bet jāatceras, ka tomātu miza ir plāna un jutīga. Pārāk stipra beršana var sabojāt mizu, kā rezultātā zūd gan garša, gan barības vielas.

Kā pareizi mazgāt tomātus

Pats svarīgākais — vienmēr nomazgā rokas pirms tomātu apstrādes. Mūsu rokas var pārnest vairāk netīrumu nekā pats tomāta virsējais slānis, tāpēc tīras rokas ir pirmais solis drošākai pārtikai.

Tālāk noskalo tomātus zem vēsa tekoša ūdens dažas minūtes. Šis vienkāršais solis noņem putekļus un daļu netīrumu. Ja vēlies panākt vēl labāku rezultātu, iemērc tomātus vājas sodas šķīdumā apmēram 15 minūtes. Šī maisījuma dabiskais sastāvs efektīvi sašķeļ pesticīdu paliekas, nesabojājot augli. Pēc mērcēšanas vēlreiz rūpīgi noskalo tomātus, lai nomazgātu sodas atlikumus un netīrumus.

Personīgā pieredze un padomi drošākai virtuvei

Atceros reizi, kad iemetu tomātus lielā bļodā ar ūdeni, pirms tam nenomazgājot rokas. Pēc tam nelielas problēmas man atgādināja, cik būtiska ir roku mazgāšana, īpaši saskaroties ar svaigiem produktiem. Tagad esmu pieņēmusi par ieradumu rūpīgi mazgāt rokas gan pirms, gan pēc augļu vai dārzeņu mazgāšanas.

Lasi vēl: Es nocirtu koku savā īpašumā un saņēmu sodu, daru zināmu citiem

Tāpat nevajag kautrēties maigi nosusināt tomātus ar tīru dvieli vai papīra dvieli pēc mazgāšanas. Tas saglabā to tekstūru un palīdz atbrīvoties no atlikušiem pilieniem, kuros var slēpties netīrumi. Neliela sodas paciņas turēšana pie izlietnes man atvieglojusi mērcēšanas metodes izmantošanu ikdienā. Tas ir vienkārši, bez ķimikālijām un dod pārliecību, ka mani tomāti ir drošāki lietošanai — vai nu svaigi salātos, vai gatavoti bagātīgā mērcē.

Kā arī nedrīkst mazgāt tomātus iepriekš, ja tie netiek ēsti uzreiz. Mazgāšana padara mizu mitru, un mitrums var paātrināt bojāšanos vai veicināt pelējuma veidošanos. Labāk tos mazgāt tieši pirms lietošanas. Nelieto ļoti karstu vai ļoti aukstu ūdeni. Straujas temperatūras maiņas var sabojāt tomāta mizu un padarīt to mīkstu. Vēsāks, tekošs ūdens ir visdrošākais.

Lasi vēl: Iedvesmojošs stāsts kā divu bērnu māte nomainīja profesiju un tuvojās savam mērķim

Svaigi no dārza plūktiem tomātiem arī ieteicams veikt maigu mazgāšanu, jo pat ja nav pesticīdu, uz mizas var būt augsnes paliekas, putekļi vai kukaiņu paliekas. Ja tomātiem ir bojājumi vai miziņas plaisas, īpaši rūpīgi jānoskalo plaisu vietas, jo tur pesticīdi un netīrumi var iekļūt dziļāk. Šādus tomātus labāk apstrādāt termiski (piemēram, izmantot mērcēs), nevis ēst svaigus.

Uzglabāšana pēc mazgāšanas: ja tomātus mazgā un pēc tam žāvē ar tīru papīra dvieli, tos var droši uzglabāt ledusskapī, bet labāk – istabas temperatūrā, ja plānots apēst pāris dienu laikā.

Vai tev arī ir gadījies, ka produktu mazgāšana mainījusi ieradumus tavā virtuvē? Vai varbūt tev ir savi īpaši triki, kā droši attīrīt augļus un dārzeņus? Padalies ar savām domām zemāk vai pastāsti citiem, ja šie padomi tev šķita noderīgi!