Labas ziņas vairums Latvijas vecāku, jo no nākošā gada tiks palielināts konkrētais pabalsts

Priecīgas ziņas lielākajai daļai Latvijas vecāku — no nākamā gada tiks palielināts noteiktais pabalsts un ir arī zināms cik lielā apmērā tas varētu būt. 

Nākamgad strādājošiem vecākiem vecāku pabalstu izmaksās 75% apmērā, aizstājot pašreizējo 50% izmaksu, paredz valdības atbalstītie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kuriem galīgais apstiprinājums vēl jāsniedz Saeimai.

Labklājības ministrija gan norāda, ka šīs izmaiņas būs spēkā tikai uz ierobežotu laiku — no 2025. gada 1. janvāra līdz gada beigām.

Tādā veidā plānots palielināt ienākumus strādājošajiem pabalsta saņēmējiem un vienlaikus veicināt labāku līdzsvaru starp ģimenes un darba dzīvi.

Tāpat noteikts, ka līdz 2025. gada 1. septembrim Labklājības ministrija iesniegs valdībā informatīvu ziņojumu par vecāku pabalsta saņēmēju skaita izmaiņām un sniegs analīzi par nepieciešamību turpmāk saglabāt izmaksu 75% apmērā.

 

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvis Jānis Lielpēteris valdības sēdē pauda viedokli, ka šai normai būtu jābūt pastāvīgai, nevis īslaicīgai vienu gadu.

Lasi vēl: Laika ziņu speciālists Toms Bricis steidz iepriecināt paziņojot, kad beidzot atkal sagaidīsim +20 grādu atzīmi

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atbildēja, ka ministrija nav stingri noteikusi, ka izmaiņas attiecināmas tikai uz vienu gadu, un ir gatava izvērtēt, kā situācija attīstīsies un, ja nepieciešams, varētu šo normu nākamgad padarīt par pastāvīgu.

 

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2024. gada augustā no kopumā 15 410 vecāku pabalsta saņēmējiem 2038 personas bija nodarbinātas.

Ministrija uzsver, ka diskusijās ar sociālajiem partneriem un nevalstiskā sektora pārstāvjiem arvien biežāk izskan viedoklis, ka līdzšinējie noteikumi par vecāku pabalsta izmaksu, ja vecāki atsāk darbu, nemotivē saņēmējus uzturēt legālu saikni ar darba tirgu bērna kopšanas laikā, un daudzi vecāki izvēlas darboties ēnu ekonomikā, lai nezaudētu pilno vecāku pabalsta apmēru.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment