Lācis rūca un stāvēja dažu metru attālumā: mērnieks Valkas mežā aci pret aci satiekas ar plēsēju

Foto – Pixabay

Lāču Latvijā kļūst aizvien vairāk un šo meža karaļu populācija strauji pieaug. Tagad lāčus satikt mežā iespēja satikt ir teju katram. Arī mērniekam Elvim, kurš mežā, Valkas novadā, strādājis, šāda tikšanās beigusies gandrīz pat ļoti bēdīgi.

Mērnieks mežā esot strādājis, gājis savā nodabā un rokā viņam bijuši tikai mērinstrumenti. Žurnāla “Medības” žurnāliste sazinājusies ar pašu Elvi, lai noskaidrotu, kas tad īsti notika un kāda bija situācija.

Elvis atceras, ka gājis pa mežu savā nodabā, un no vienas meža malas viņam pēkšņi virsū sācis skriet lācis – rēkdams un bļaudams. Mērnieks atceras, ka rokās viņam bijuši tikai mērinstrumenti, un viņš instinktīvi esot ļoti skaļi iebļāvies.

Foto – Pixabay

Viņš arī uzsver, ka ir lasījis, ka pret lāčiem efektīvi ir lāču aizsardzības aerosoli, tomēr viņš uzsver, ka tādā situācijā nekādu baloniņu nevar paspēt izvilkt – rokās ir tikai tas, kas ir tajā brīdī. Tomēr lācis no vīrieša bļāviena esot apstājies – vien dažu metru attālumā.

Lielais lācis nav izrādījies viens – tā bijusi lācene ar diviem lācēniem. Un no skaļā vīrieša bļāviena viens no lācēniem satraucies uzskrējis kokā, pie tam, tas noticis ļoti iespaidīgā ātrumā. Pēc tam lācene esot pāris metru attālumā apstājusies no viņa, parūkusi, ievilkusi gaisu un devusies projām.

Lasi vēl: Sieviete devās sēņot Ogres novadā pavisam tuvu pie savām mājām: tas, ar ko viņa satikās mežā, pilnīgi mainīja viņas plānus… 

Mērnieks Elvis uzskata, ka ar savu būšanu mežā esot lāceni ar lācēniem pārsteidzis, jo viņi tur tā savā nodabā dzīvojušies. Viņš domā, ka lācene aizstāvējusi bērnus, jo esot nostājusies pa vidu – starp viņu un lācēniem. Tas esot bijis tāds kārtīgs signāls, lai viņš “vācas prom”. Elvis signālu esot sapratis nepārprotami – netuvoties.

Foto – Pixabay

Šajā gadā publicētie dati liecina, ka Latvijā dzīvojošais lāču skaits ir sasniedzis aptuveni 130. Ar šādu skaitli dalījies Latvijas valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš. Atgādināsim, ka lāču medības Latvijā ir aizliegtas.

Mērnieks telefonsarunā pastāsta par savu satikšanos ar lāci:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment