Laika eksperti prognozē sarežģītas vasaras beigas: Augusts nesīs trakas laika apstākļu izmaiņas

Saskaņā ar ārzemju Hidrometeoroloģijas centra vadītāja Romāna Vilfanda teikto, 2024. gada vasaras otrajā pusē dažos Austrumeiropas reģionos var sagaidīt ievērojamas laikapstākļu anomālijas.

Saskaņā ar viņa teikto, ir svarīgi sagatavoties potenciāliem bīstamiem notikumiem, piemēram, tornado, krusai un intensīvām lietusgāzēm, kas var izraisīt plūdus. Vilfands uzsvēra:

“Vasaras otrajā pusē var būt novērojamas anomālijas, tostarp bīstami meteoroloģiskie fenomēni kā tornado, krusa un ļoti spēcīgas lietusgāzes, kas var radīt applūšanas risku.”

“Saskaņā ar prognozēm, daba turpina mums uzstādīt pārbaudījumus. Eksperts uzsvēra, ka laikapstākļu anomālijas visvairāk skars Eiropas centrālos, austrumu un dienvidu reģionus, tādēļ šo teritoriju iedzīvotājiem jābūt īpaši modriem un sagatavotiem ārkārtas situācijām.”

“Saskaņā ar Vilfanda teikto, laikapstākļu pasliktināšanos galvenokārt izraisīs atmosfēras procesi. Viņš īpaši uzsvēra gaisa masu pārvietošanos un vēju virziena izmaiņas, kas var novest pie bīstamām parādībām.”

“Arvien biežāk Austrumeiropā notiek ekstremāli laikapstākļi, kas rada ievērojamus postījumus reģionu infrastruktūrai un ekonomikai. Tāpēc Hidrometeoroloģijas centra brīdinājumi ir jāuztver nopietni un jāveic savlaicīgas sagatavošanās darbības dabas katastrofām.”

“Vilfands norādīja, ka šī vasara Austrumeiropā jau izcēlusies ar vairākām klimatiskām novirzēm. 2024. gada jūnijs ir kļuvis par viskarstāko jūniju meteoroloģijas vēsturē, un Eiropas centrālajos reģionos reģistrēti ‘tropiskie’ apstākļi, tostarp augstas nakts temperatūras un rekordlielas lietusgāzes.”

“Eksperts uzskata, ka šīs parādības ir saistītas ar globālo klimata sasilšanu un brīdina, ka šādas anomālijas nākotnē var kļūt vēl izplatītākas.”

Bet kas mūs sagaida Latvijā?

Laika ziņu pētnieks atklāj, ka pagājušajā ziemā un nozīmīgajās martā dienās laikapstākļi liecināja par siltu un mitru augustu. Vēlāk dabas zīmes maijā norādīja uz mērenu Rudzu mēnesi ar vidējiem nokrišņiem un siltumu.

 

Saskaņā ar šiem norādēm līdz Labrencim, 10. augustam, laikapstākļi būs mainīgi. Saule mīsies ar mākoņiem, bieži gaidāms lietus, reizēm stiprs ar pērkona negaisu.

 

“Temperatūra būs diapazonā no +20 līdz +27 grādiem. Pirms vecajām Annām, 7. augustā, dažās saulainākajās vietās tā var sasniegt +28 grādus. Siltāks būs Latvijas austrumos, bet vēsāks rietumos.”

 

 

“Mēneša vidū laika apstākļi būs galvenokārt sausi ar nelieliem nokrišņiem. Temperatūra būs mēreni vasarīga, no +18 līdz +23 grādiem, un naktis būs vēsas ar biežu miglu. Pēc Vasaras Māras, 15. augustā, nokrišņu daudzums palielināsies, laiks kļūs vējaināks, un temperatūra pacelsies līdz +20 līdz +25 grādiem.”

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment