Kad orhidejas pārstāj ziedēt, daudzi steidz tām palīdzēt ar veikalā nopērkamiem mēslojumiem un augšanas stimulatoriem. Taču ir daudz vienkāršāks un dabiskāks veids, kas bieži vien jau atrodas mums pa rokai – virtuvē.
Izrādās, parasta zaļā tēja spēj atjaunot auga spēkus un pagarināt ziedēšanas laiku. Šī metode ir ne tikai efektīva, bet arī droša un ekoloģiska, jo ļauj rūpēties par augu bez liekas ķīmijas.
Zaļajā tējā ir vesela virkne vērtīgu mikroelementu – magnijs, kālijs, fluors, mangāns un neliels daudzums slāpekļa. Tieši šīs vielas orhideja parasti saņem no mēslojumiem, taču tēja tās nodrošina maigākā, dabiskā formā, ko saknes uzņem daudz labprātāk. Turklāt zaļā tēja satur arī antioksidantus un vielas, kas palīdz auga audiem atjaunoties.
Atšķirībā no ķīmiskajiem preparātiem, tēja darbojas kā viegls tonizējošs uzlējums – tā uzlabo sakņu vielmaiņu, veicina labāku mitruma uzsūkšanos un stiprina lapas. Pēc pāris šādām “tējas vannām” orhidejas kļūst acīmredzami dzīvīgākas, un jaunie dzinumi sāk augt straujāk.
Kā pareizi izmantot tēju orhideju kopšanai
Izmanto tikai vāju tējas uzlējumu, bez cukura, aromatizētājiem vai citām piedevām. Ideāli der arī tējas pārpalikumi no tases vai atšķaidīta uzlējuma proporcijā 1:5.
Atdzesē tēju līdz istabas temperatūrai, jo karsts šķidrums var bojāt saknes.
Izfiltrē – noņem visas tējas lapiņas, lai tās nesāk pelēt substrātā vai neaizsprosto gaisa spraugas starp mizas gabaliņiem.
Aplaisti augu pie saknes vai viegli apsmidzini lapas. Orhidejām patīk mitrums, bet tās necieš stāvošu ūdeni, tāpēc pēc laistīšanas ļauj liekajam šķidrumam notecēt.
Pēc pāris dienām palaisti ar tīru ūdeni, lai izskalotu liekās minerālvielas un uzturētu līdzsvarotu mitruma vidi.
Šāda maiga kopšana padara orhidejas lapas stingras, spīdīgas un elastīgas, ziedkātus – izturīgākus, bet pašu ziedēšanu – ilgāku un bagātīgāku. Augs izskatās veselīgs, un ziedēšana kļūst nevis par īslaicīgu uzplaukumu, bet par dabisku aprūpes rezultātu.
Lasi vēl: 17. oktobris: uzmanieties no enerģijas bedres- Kā pārdzīvot sarežģītu Mēness dienu
Turklāt šī metode ir lielisks risinājums arī tiem, kas vēlas samazināt sadzīves atkritumus – tējkannas atlikumi beidzot iegūst otro dzīvi.
Vai var izmantot melno tēju?
Labāk ne. Melnā tēja satur vairāk tanīnu un kofeīna, kas var paskābināt augsni, padarot to nepiemērotu orhidejām. Šāds uzlējums var arī palēnināt sakņu augšanu, tāpēc drošāk pieturēties pie zaļās tējas.
Kā pareizi nomizot sardeli dabīgajā apvalkā, lai tā nesadalītos
Cik bieži drīkst laistīt ar tēju?
Pietiek ar reizi 2–3 nedēļās, pārmaiņus ar parasto laistīšanu. Tēja ir kā viegls papildinājums, nevis ikdienas dzēriens augam. Ja to lieto pārāk bieži, substrātā var uzkrāties minerālvielas, kas traucē elpot saknēm.
Vai der tēja paciņās?
Jā, ja tā ir bez piedevām, aromatizētājiem un cukura. Vienkārša zaļā tēja paciņās būs lieliski piemērota, tikai pārliecinies, ka tā nesatur augļu vai ziedu aromātus – tie orhidejām nav vēlami.
Vai drīkst apsmidzināt lapas?
Var, bet tikai ar ļoti vāju tējas uzlējumu un vēlams no rīta, lai mitrums dienas laikā paspēj iztvaikot un uz lapām neveidotos traipi vai pelējums. Šāda viegla miglošana palīdz atsvaidzināt lapas, noņemt putekļus un piešķir tām veselīgu spīdumu.
Regulāri izmantojot šo vienkāršo paņēmienu, orhidejas kļūs dzīvīgākas, spēcīgākas un pateicīgākas. Lapas iegūs skaistu, piesātinātu toni, bet ziedi – noturīgāku krāsu un formu. Zaļā tēja ne tikai kopj, bet arī harmonizē – tā palīdz augam atjaunot līdzsvaru pēc stresa, temperatūras svārstībām vai pārstādīšanas.
Lasi vēl: Es atteicos no malkas un nenožēloju: tagad pirts kurināšana ir vieglāka, tīrāka un lētāka
Dažkārt vislabākie mēslojumi slēpjas nevis dārgās pudelēs, bet gan mūsu ikdienas tējkannā – tur, kur daba un vienkāršība satiekas, lai radītu patiesi brīnišķīgus rezultātus.