Laistu ziedošās avenes ar to pašu, ko mana vecvecmāmiņa pirms 50 gadiem

 

Barošanas shēma un mani rezultāti

Trīs gadu laikā esmu izveidojusi skaidru visu līdzekļu lietošanas shēmu. Pirmās ziedēšanas nedēļas laikā laistu ar maizes raugu — tas aktivizē sakņu barošanu. Pēc piecām dienām izmantoju nātru uzlējumu, lai labāk veidotos aizmetņi.

Svarīgākais moments ir trešā ziedēšanas nedēļa, kad izkaisu olu čaumalas un laistu ar pelnu uzlējumu. Tieši šajā periodā tiek noteikts nākamo ogu izmērs. Visu ciklu noslēdzu ar sīpolu mizas uzlējumu, lai aizsargātu pret kaitēkļiem. Stingri ievēroju devas un intervālus. Nātru uzlējumu gatavoju ne stiprāku par 1:10, citādi var apdedzināt saknes. Olu čaumalas vienmēr samaļu līdz miltu stāvoklim — lielas daļiņas neizšķīst. Maizes raugu lietoju tikai svaigu.

Rezultāti pārsniedza gaidīto. Pagājušajā sezonā no astoņiem krūmiem novācu 28 kilogramus aveņu, salīdzinot ar 12 kilogramiem iepriekš. Ogu vidējais svars palielinājās no 3-4 gramiem līdz 6-7 gramiem.

Kaimiņi sākumā neticēja rezultātiem. Viņi nāca, apskatīja krūmus, jautāja par mēslojumu. Viens pat paņēma paraugu no augsnes — domāja, ka es pērku kādu īpašu ķīmiju.

Īpaši svarīgi ir nesteigties un nesajaukt visas barības vielas uzreiz. Ziedošajām avenēm barība jāsaņem pakāpeniski. Visbiežākā kļūda iesācējiem ir vēlme procesu paātrināt. Es arī iemācījos noteikt augu vajadzības pēc ārējā izskata. Ja lapas ir bālas — vajag slāpekli no nātrēm. Ja ziedēšana ir vājš — laiks lietot pelnus. Ja ogas ir sīkas — trūkst kalcija no olu čaumalām.

Trīs sezonu laikā, lietojot šīs metodes, pilnībā atteicos no veikalā pirktā mēslojuma, un raža palielinājās divas ar pusi reizes.

Taču ir vēl viens noslēdzošais pieskāriens, kas padara ogas īpaši saldas un aromātiskas…

Pēdējā barošana saldo ogu labā

Svarīgāko komponentu uzzināju nejauši, kad Anna lūdza palasīt viņas avenes. Pamanīju, ka viņa pievieno ūdenim kaut ko no mazas paciņas. Izrādījās — raugs  ar cukuru.

Rauga barošana ziedēšanas beigās ievērojami uzlabo ogu garšu un aromātu. Spainim ūdens ņemu 20 gramus svaigu raugu un ēdamkaroti cukura. Samaisu, ļauju nostāvēties divas stundas un laistu ar litru zem katra krūma.

Šādu barošanu lietoju tikai vienu reizi sezonā, kad lielākā daļa ziedu jau ir nobiruši. Biežāka lietošana veicina pārāk lielu lapu augšanu uz ogu rēķina. Efekts ir pārsteidzošs — ogas kļūst daudz saldākas un aromātiskākas. Pat nedaudz nenogatavojušās ogas ir patīkamas garšas. Kaimiņu bērni tagad pastāvīgi nāk pēc avenēm, lai gan agrāk dod priekšroku veikalu saldumiem.

Svarīgi izmantot tikai dzīvā rauga , ne sausās. Dzīvās darbojas labāk un nepadara augsni skābu. Es sagatavoju šķīdumu tieši pirms laistīšanas — pēc dienas tas zaudē spēku.

Galvenais noteikums — sākt barošanu ar pumpuru parādīšanos un beigt nedēļu pēc ziedēšanas. Vēlāk avenēm barošana nav vajadzīga — augs jāļauj patērēt spēkus ogu nogatavošanai, nevis lapu augšanai. Pierakstiet savas barošanas reizes. Atzīmējiet datumus, sastāvus, daudzumus un rezultātus. Tas palīdzēs pielāgot shēmu jūsu dārzam un aveņu šķirnei.

Lasi vēl: Zemenes pūderēju ziedēšanas laikā: ogas izaug lielas un smecernieki kā ar roku aizslaucīti

Trīs gadu laikā ar šādu kopšanu mana avene ir kļuvusi par dārza lepnumu. Kaimiņi regulāri lūdz padalīties ar metodēm. Katru gadu savācu tikpat lielu ražu — ogas ir lielas un gardas, bet izmaksas ir niecīgas.