Laputīm un baltblusiņām nav nekādu izredžu: pagatavojiet izsmidzināmo līdzekli no mārrutka lapām vai saknēm

Receptes: kā pagatavot glābjošus uzlējumus

Gadu gaitā, eksperimentējot, esmu izstrādājusi vairākas pārbaudītas receptes. Visas tās ir vienkāršas, un sastāvdaļas vienmēr ir pa rokai.

Uzlējums pret kāpuriem, laputīm un citiem kaitēkļiem Šī recepte izglāba manu ķiršu koku no brūnās puves.

Sasmalciniet 150 g svaigu mārrutka lapu un sakņu.

Aplejiet ar 5 l karsta ūdens (ne verdoša!).

Ļaujiet ievilkties 5 stundas, pēc tam izkāsiet.

Apmiglojiet kokus trīs reizes ar 3 dienu intervālu. Labākais laiks — maijs–jūnijs, kad tauriņi tikai sāk lidot.

Svarīgi! Neatšķaidiet uzlējumu — koncentrācijai jābūt maksimālai.

Novārījums kauliņaugļu kokiem pret moniliozi

Ja plūmēs vai aprikozēs pamanāt plankumus — tas ir sēņu bojājums. Steidzami gatavojiet novārījumu:

150 g mārrutka lapu un sakņu vāriet 30 minūtes 5 l ūdens.

Atdzesējiet ar vāku, lai ēteriskās eļļas neiztvaiko.

Apstrādājiet kokus ziedēšanas laikā. Ar šo pašu novārījumu var laistīt augsni ap augiem — tas likvidē kaitēkļu kāpuriņus.

vai

Lai pagatavotu uzlējumu, ņemiet 300 g svaigu vai 30 g kaltētu lapu, aplejiet ar 10 l auksta ūdens un ļaujiet ievilkties aptuveni 12 stundas. Pēc tam lietojiet nekavējoties, nešķaidot.

Ekstrakts pret ērci

Ar ērci uz rozēm es cīnos šādi:

300 g svaigu lapu mērcēju 10 l ūdens 12 stundas.

Izkāšu un uzreiz apsmidzinu krūmus.

Efekts redzams jau pēc dienas: ērces pazūd, lapas kļūst košākas.

Kad mārrutks var kaitēt: svarīgi nianses

Pat dabiskajiem līdzekļiem ir ierobežojumi. Piemēram:

Neizmantojiet uzlējumus karstumā — ūdens pilieni uz lapām var izraisīt apdegumus. Labākais laiks — vakars vai apmācies laiks.

Neapsmidziniet augus biežāk par 3 reizēm sezonā — tas traucēs to dabisko imunitāti.

Uzglabājiet šķīdumus ne ilgāk par 2 dienām — tie zaudē spēku.

Iesaka: Ja pēc apstrādes nolīst lietus, procedūru atkārtojiet. Uzlējums viegli noskalojas ar ūdeni.

Mārrutks kulinārijā un ne tikai: kā es izmantoju ražu
Protams, es neaizmirstu par mārrutka gastronomisko vērtību! Mana firmas recepte marinētiem gurķiem ietver:

Jaunus mārrutka sakņu gabaliņus — tie piešķir aromātu un aizsargā konservus no pelējuma.

Lapas — lieku burku apakšā, lai gurķi būtu kraukšķīgi.

Lasi vēl: Sīpoli pārstāja pūt, pateicoties vecmāmiņas paradumam: tagad dobītes priecē acis pat lietainā vasarā

Vēl taisu mārrutku pastu ar āboliem un medu — lieliska profilakse pret saaukstēšanos.