Latvijā no hroniskām sāpēm cieš gandrīz piektdaļa iedzīvotāju

Lai pievērstu uzmanību sāpju medicīnas sasniegumiem un pēdējo gadu nozīmīgākajiem pētījumiem Latvijā, ceturtdien, 10.maijā norisinājās Latvijas Sāpju izpētes biedrības un Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) organizēta zinātniskā konference “Aktualitātes un izaicinājumi sāpju pētniecībā Latvijā”. Vienā no pētījumiem tika iezīmēta arī hronisko sāpju izplatība Latvijā – saskaņā ar aptaujas datiem tās skar teju piektdaļu jeb 19% iedzīvotāju.

Visbiežāk hroniskās sāpes, no kurām cilvēki cieš, ir sāpes muguras lejasdaļā (37%) un sāpes locītavās (34%). Vairāk nekā puse aptaujāto (63%) arī atzinuši, ka sāpju dēļ samazinājušās darba spējas, savukārt 13% sāpju dēļ zaudējuši darbu, bet 15% nācies to mainīt.

“Diemžēl Latvijā daudzi iedzīvotāji, kuri cieš no hroniskām sāpēm, arvien nemeklē profesionālu palīdzību, tā vietā izlīdzoties ar tādiem plaši pieejamiem un populāriem pretsāpju medikamentiem, kas sniedz tikai īslaicīgu efektu. Tomēr rezultatīvai hronisku sāpju ārstēšanai ilgtermiņā vispirms ieteicams vērsties pie atbilstoša speciālista – piemēram, sāpju ārsta jeb algologa. Tieši šīs specialitātes pārstāvji ir padziļinātāk apguvuši sāpju medicīnu, līdz ar to varēs piemeklēt atbilstošāko un efektīvāko risinājumu sāpju uzveikšanai – nereti nepieciešama kompleksa pieeja, kas sevī ietver gan speciālus vingrinājumus, gan medikamentus (īpaši muguras, locītavu sāpju gadījumā). Hroniskas sāpes nav jāuztver par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu – ar tām ir iespējams un vajag cīnīties,” teic RSU profesore, neiroloģe un algoloģe Ināra Logina.

Konferencē plašā ekspertu lokā sīkāk tika analizētas tādas sāpju medicīnas jomas kā galvassāpes, muguras, pēcoperāciju un citas sāpes, kā arī aplūkotas jaunākās ārstēšanas metodes. Pasākumā uzstājās virkne speciālistu, tostarp RSU profesore, neiroloģe un algoloģe Ināra Logina, docente Inese Gobiņa, pieredzējuši algologi Mihails Arons un Iveta Golubovska, Līga Keiša-Ķirse, rezidenti, studenti un citi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment