Latvija vienā rāvienā kļūtu stāvus bagāta

Cerībā atrast niķeli, varu, platīnu, palādiju un zeltu Kanādā dzīvojošais ilggadējais ģeologs Andrejs Bite ir pievērsies Latvijas zemes dzīļu ģeoloģiskajai izpētei. Viņu intervēja laikraksts Latvijas avīze.

Pasta adresē jau gan rakstāt: “Andy Bite”. Esat kanādietis?

Andrejs Bite: Nē, latvietis! Esmu dzimis 1943.gadā Jaunpiebalgas pagastā. Bet jau pēc gada, 1944.gada vasarā, mani vecāki ar mani uz rokām kājām devās uz Liepāju, pēc tam ar kuģi uz Vāciju. Kara beigas sagaidījām Čehijā, bet uz Kanādu pārcēlāmies 1949.gada vasarā, kad man bija tikai seši gadi.
Mani vecāki devās bēgļu gaitās, baidīdamies no represijām.

Kad 1941.gada vasarā Latvijā ienāca vācu karaspēks, mans tēvs kopā ar citiem vietējiem nejauši bija piekļuvis čekistu pamestajiem dokumentiem, no kuriem uzzinājis, ka viņš kopā ar ģimeni bijis paredzēts izvešanai. Mans tēvs gan nebija lielsaimnieks, viņam piederēja vien 18 hektāru saimniecība,arī politikā nebija iesaistīts. Bet viņš bija labs saimnieks, tāpēc acīmredzot padomju varai bīstams un nevēlams.

Visiem uz Kanādu izceļojušajiem vienu gadu bija jānostrādā tur, kur norīkoja valdība. Latviešus un igauņus lielākoties norīkoja meža vai lauku darbos, arī raktuvēs. Manam tēvam šai ziņā palaimējās, tāpēc ka viņa māsa, kas bija ieceļojusi Kanādā 1947.gadā, palīdzēja dabūt labāku darbu kādā fabrikā. Četros gados tēvs jau bija sakrājis naudu, lai varētu nopirkt nelielu 100 akru (ap 4 ha – aut.piez.) lauku saimniecību, kurā viņš saimniekoja līdz mūža beigām.

Cik bieži pats esat bijis Latvijā?

Kopš neatkarības atgūšanas šī būs jau sestā reize. Latvija ir mana dzimtene, citādi nemaz nevar būt. Te man ir radinieki, ar kuriem cenšos nezaudēt sakarus.

Varbūt izlemsiet atgriezties pavisam?

Mani trīs bērni un deviņi mazbērni ir Kanādā. Ap 30 kilometru no Sadberijas mežmalā man ir mājas un iekopta saimniecība, iestādīts jauns mežs.

Vai bērni runā latviski?

Kad mans tēvs vēl bija dzīvs, viņš ar mazbērniem runāja tikai latviski. Mana sieva, somu izcelsmes kanādiete, ar mani sarunājoties, kārtīgi iemācījās runāt angliski. Bet meita ar manu mammu sarunājās varenā latviešu, somu un angļu valodas maisījumā.

Kā pievērsāties ģeoloģijai?

Taisnību sakot, tas notika nejauši. Pirms tam dažus gadus biju studējis inženierzinātnes, bet par ģeoloģiju nezināju neko. Man palīdzēja kāds mūsu tautietis Sadberijā, kas pasaulē pazīstama kā krāsaino metālu rūdu ieguves vieta. Nu jau būs pagājuši 52 gadi, kopš strādāju par ģeologu. Pēdējos gados man ir noslēgti līgumi ar dažādām ģeoloģiskās izpētes firmām.

Un Latvijas zemes dzīlēm?

Reiz kādā lielai ģeoloģiskās izpētes firmai piederošajā bibliotēkā palūdzu informāciju par Latviju. Atrada tikai vienu somu un igauņu pētnieku kopīgi veidotu aprakstu par Latvijas pamatklintāja iežiem, kuru paraugus …

Šķir otru lapu, lai lasītu intervijas otro daļu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment