Latvijas televīzijas VIDEO skaidrojums: Kā aprēķinās progresīvo ienākuma nodokli

Koalīcijas pieteiktais progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) Latvijai ir jaunums un jau izraisījis pretējus viedokļus par tā piemērotību mūsu valsts situācijai, ziņo portāls LSM.LV 

Neskaidrības ir arī ar tā aprēķināšanu. Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) skaidroja, ka progresivitāte tiek piemērota nevis visai algai, bet katra sliekšņa starpībai.

Koalīcija iecerējusi trīs pakāpju nodokļa likmi:

  • līdz 20 000 eiro gadā – 20%,
  • no 20 000 – 23%,
  • no 55 000 eiro gadā – 31%.

Tas gan nenozīmē, ka 22 000 eiro gada algai visai tiks piemērota 23% likme.

Lūk, kā iecerēto sistēmu skaidroja premjers: “Tas sākas no šīs robežšķirtnes – līdz 20 000 gadā, kas ir apmēram mēnesī 1600, tad ir 20%, un tikai no pārsnieguma ir 23%. Ieskaitot to, ka ir neapliekamā minimuma celšana, tad zaudētāju tur nav. (..) Pat lielo algu saņēmēji nenokļūt sliktākā situācijā, jo nav vairs solidaritātes nodokļa, kas tas pats vien bija, tikai tagad sistēma kļūts saprotamāka.”

Maksimālais neapliekamais minimums pirmajā gadā būs 200 eiro, kas pieaugs līdz 250 eiro 2020.gadā. Tas gan joprojām būs diferencēts.

 

Kurš iegūs un kurš zaudēs?

Kurš no šīs sistēmas iegūs un kurš zaudēs? LTV piedāvā aprēķinus dažādām algām, neņemot gan vērā atvieglojumus par apgādājamajiem. Skaitļi gan var pamainīties, jo pagaidām Finanšu ministrija vēl nebija gatava pateikt precīzu neapliekamā minimuma diferenciāciju, taču aprēķini tendenci parāda.

Piemēram, 500 eiro alga pirms nodokļu nomaksas. Šobrīd uz rokas tas nozīmē 369 eiro mēnesī. Pēc jaunās sistēmas tie būtu 396 eiro.

1700 eiro bruto algai šobrīd pēc nodokļu nomaksas uz rokas paliek 1185 eiro, bet jaunajā sistēmā tie būtu 1209 eiro.

3000 eiro bruto algas saņēmēji šobrīd uz rokas saņem 2081 eiro, bet pēc reformas saņemtu 2100 eiro.

Savukārt, piemēram, no sešiem tūkstošiem bruto šobrīd pēc nodokļu nomaksas paliek 4149 eiro, jaunajā sistēmā paliktu 4181 eiro, ja tiek atcelts uz lielajām algām attiecināmais solidaritātes nodoklis. Ja solidaritātes nodokli atstātu, šeit jau ienākumi nedaudz kristos.

Lai izlasītu pārējo rakstu, ej uz portālu LSM.LV 

Šķir otru lapu, lai apskatītu skaidrojošo  VIDEO 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment