Lauku maijvaboles: Ko šī vabole dara, kad neviens neskatās?

Maijvabole ir viens no mūsu bērnības draugiem. Un tiesa, pūkains, ņipri dūc, parādās maijā kopā ar saulīti un puķītēm. Kad esam pieauguši, uz kukaiņu pasauli raugāmies pavisam citādi. Nobrieduši, mēs skatāmies uz kukaiņu pasauli pavisam citādi. Sākumā kaitina mušas un odi, un tad, kad vecums prasa ņemt lāpstu un kopt dobes, tu tuvāk iepazīsti mīlīgo vabolīti ar pūkaino vēderu.

Pēc izskata viņš joprojām ir tas pats izskatīgais. Krāšņas, sulīgas ūsas, par kurām apskaustu jebkurš huzārs, pūkains vēders un zaigojošs metāla apvalks. Šī iemesla dēļ, starp citu, gaiļvabole bieži tiek sajaukta ar bronzas vaboli. Acīmredzot pie vainas ir vārds. Tā korpuss un spārnu pārsegi ir brūni, cilvēki neviļus saista šo krāsu ar bronzu. Bet spilgti zaļā krāsa ir daudz mazāk saistīta ar bronzu. Kā nosaukt īstu bronzas sievieti savā smaragda elegantajā uzvalkā, daudziem ir liels jautājums.

Ja bērnībā resnā vabole mums šķita jauks, tad zinātniekus ilgi mulsināja vaboles izmēri. Gaičains lido ne sliktāk kā Karlsons un var pacelties līdz pat 100 m augstumā Bet cik jaudīgam jābūt motoram, lai paceltu gaisā vidēji labi paēdušu bulciņu mīļotāju? Vabole nav tieva – pieaugušu īpatņu svars var sasniegt 1 gramu! Un spārni ir kūtri.

Šis viltīgais puisis zina, kā samazināt savu svaru. Tam nav vajadzīgas d***as vai sporta zāle: pirms lidošanas vabole sūknē gaisu īpašos gaisa maisos. Tad viņš palaiž savu propelleri. Es domāju spārnus. Gaiļšūcējs tos ļoti ātri vicina — tas veic 46 šūpoles sekundē! Tādā veidā tas rada nemierīgus virpuļus, kurus uztver spārni. Paceļoties gaisā, dižskābardis veic vairākus apļus un pēc tam mērķtiecīgi pūš taisnā līnijā. Un klusē, jūs viņu nomaldīsiet, ja vien, protams, nenotiks kādi nepārvaramas varas apstākļi. Piemēram, jūsu pieres formā.

Tas pārvietojas pēc lapotnes atstarotās zaļās gaismas un debesu zilās un ultravioletās gaismas. Laiks tuvāk saulrietam ir ideāls šai kombinācijai.

Kas tad viņā ir tik slikts, šajā burvīgajā vabolītē, kas jautri dūc pa vakara dārzu? Apetīte – ja mums šis pats bērnudārzs vispār ir mīļš. Vabole ir ļoti zaļš, ja runa ir par zaļumiem. Turklāt viņa mīlestība attiecas uz gandrīz visu, kas zied lapas. Un ne tikai lapas – viņš aprīs arī lapegles skujas savai saldajai dvēselei.

Viņam ir īpaša mīlestība pret plūmēm. Daži dārznieki izmisumā pat apzināti stāda plūmes dārza malā: saka: ēd, nel***is, varbūt netiksi pie ābelēm, kas aug mazliet tālāk. Lai gan ir vēl viens veids: iestādiet balto āboliņu, sinepes un lupīnu.

Lasi vēl: Ķiploki un medus izglābs pat bezcerīgāko orhideju, kurai palikusi tikai viena lapa.

Gaiļzirgs viņiem nedod priekšroku un, visticamāk, lidos pa fermu, kurā glabājas šādi atkritumi.

Bet pieaugušai vabolei apetīte nav tik slikta. Viņa bērni sagādā ne mazāk galvassāpes. Mātīte dēj olas zemē 1 līdz 1,5 metru dziļumā. No tiem izšķīlušies kāpuri pazemē dzīvos trīs gadus. Tātad, ja jūs nolēmāt, ka visus šos gadus varat atpūsties, tad tas tā nebija.

Ja gadu veci kāpuru mazuļi melanholiski košļā mazas saknītes, tad trīsgadīgs maijvabole var aprīt divus gadus vecas priedes saknes vienas dienas laikā. Un, ja kaut kur dārzā pēkšņi bez redzama iemesla kopšanas ieskautie augi sāka nokalst, tad ir jēga paņemt lāpstu un paskatīties, kas tur notiek. Pastāv iespēja, ka stādu sakņu vietā jūs sagaidīs pārbaroti kāpuri.

Šajā gadījumā jūs varat apstrādāt savu dārzu ar slāpekļa mēslojumu. Slāpeklis ir vēl viena kukaiņu antipātija. Ar šādiem netīrumiem bagātā augsnē vabole olas nedēs.

Lasi vēl: “Vieta mājā, kur jāieliek vijolīte, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli”: žēl, ka iepriekš par to nezināju

Bet augi, kas cietuši no pazemes bērnudārza, šādu dāvanu pieņems ar prieku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment