Lauru lapas ir lielisks mēslojums stādiem – es tās pievienoju augsnei, un augi lieliski attīstās

Mūsu dārznieki ir lieliski izgudrotāji un eksperimentētāji. Par to esmu vairākkārt pārliecinājies. Parasti viņi nav īpaši iecienījuši “ķīmiju” dārzeņu dārzā. Viņi izgudro vai atceras vecus, sen aizmirstus augu kopšanas veidus, kuru sastāvdaļas pārdod pārtikas veikalos. Viņi neko neizmet: ne vecas avīzes, ne spiestu tēju, ne olu čaumalas, ne pārtikas atkritumus. Tas viss nonāk darbā. Daļa mulčēšanai, daļa mēslošanai.

Recepti stādu audzēšanai ar lauru lapām es aizņēmos no lauku vecmāmiņas. Pavasarī devos apciemot radiniekus un redzēju uz palodzēm dīgstus, zaļojošus un veselīgus. Es, protams, pajautāju, kā ir iespējams izaudzēt šādu augu. Izrādījās, ka katrā podiņā ir samaltas lauru lapas.

Kāda ir lauru lapu lietderība stādiem?

Lauru lapu sastāvā ir daudz noderīgu vielu:

B grupas vitamīni. B1 vitamīns (tiamīns) uzlabo sulu kustību, aizsargā pret kaitīgiem ārējiem faktoriem. B3 vitamīns (nikotīnskābe) spēj reanimēt augu. B6 vitamīns (piridoksīns) dziedē novājinātus augus. B12 vitamīns (kobalamīns) piedalās hlorofila sintēzē, piesātina augu šūnas ar skābekli.

Mikro un makroelementi: dzelzs, mangāns, selēns, fluors, cinks, fosfors, magnijs, varš, kālijs, nātrijs, kalcijs. Katrs no elementiem ir atbildīgs par citu zonu, un kopumā tieši pateicoties tiem augs aug un attīstās.

Ēteriskās eļļas dezinficē augsni un atbaida kaitēkļus.

Olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti. Tie piedalās vielmaiņā augu organismā.

Rūgtvielas. Tas ir dabisks antibiotiķis. Novērš ultravioleto staru negatīvo ietekmi.

Fitoncīdi. Šīs aktīvās vielas kavē baktēriju, sēnīšu augšanu un attīstību, palielina augu imunitāti.

Salicilāti. Ar to palīdzību stādi kļūst izturīgāki pret infek***ām.

Kā izmantot lauru lapas, audzējot stādus

Labu stādu audzēšana nabadzīgā augsnē nebūs veiksmīga. Tajā obligāti jābūt svarīgāko barības vielu kopumam, ko es iestrādāju augsnē pirms sēklu stādīšanas. Šim nolūkam labi noder lauru lapas, kurām ir bagātīgs derīgo vielu sastāvs. Turklāt lauru lapa ir lielisks antiseptisks līdzeklis, kas ļaus augsni attīrīt bez papildu iejaukšanās.

Es samaļu laurus kafijas dzirnaviņās līdz pulverim. Var izmantot jebkuru citu metodi. Es pievienoju 1 tējkaroti augsnes maisījumam un labi samaisu. Augsne ir gatava sēklu stādīšanai.

Lasi vēl: Šis augs mani ļoti iepriecina! Visu vasaru klāta ar ziediem, un nav vajadzīga nekāda kopšana

Šāda mēslojuma stādiem pietiek uz ilgu laiku. Mēnesi to var ar neko nebarot.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment