Lavanda: trīs galvenie noslēpumi, kā audzēt šo skaisto ziedu, nezinot tos

 

3. noslēpums. Stratifikācija un lavandas audzēšana no sēklām

Lavandas audzēšana no sēklām nav sarežģīta. Lavandas sēklas satur lielu daudzumu ēterisko eļļu, kas novērš mitruma iekļūšanu sēklās. Turklāt sēklām nepieciešama stratifikācija. Ziemas sēja atrisina abas problēmas. Sēklas tiek pakļautas dabiskai stratifikācijai, un ēteriskās eļļas pakāpeniski sadalās mitruma ietekmē.

Lavandas sēklas ir ļoti sīkas. Lai sēja būtu vienmērīga, labāk tās samaisīt ar smiltīm. Sēklas sēj virspusēji uz augstas dobes. To labāk ierobežot ar koka apmali, tā ļaus izveidot nelielu aizvēju no lapenēm vai sausām viengadīgām augu sugām. Šāda mulča ir nepieciešama, lai vējš nenopūstu sēklas no augsnes virsmas.

Ja sēklas sēj ziemā, tās dīgst maijā. Līdz rudenim augi veido labus, spēcīgus krūmus, kurus var stādīt pastāvīgi. Lavanda lieliski izskatās gar celiņiem, pavadot katru jūsu soli ar pikantu smaržu.

BONUSS. Lavanda sadīgst, ja sēklas sēj īpašā veidā.

Daudzi cilvēki mēģina sēt lavandu un pēc tam nolemj no šīs idejas atteikties uz visiem laikiem. Sēklas neizdīgst, un to diedzēšanai veltītais laiks tiek izniekots veltīgi.

Pieredzējuši dārzkopji zina galvenos neveiksmju iemeslus, tāpēc viņi iesaka nesteigties un iepazīties ar galvenajiem ieteikumiem šī apbrīnojamā auga audzēšanai. Visvienkāršākais veids, kā pavairot lavandu, ir iesakņot zaļos spraudeņus (tos var izkaisīt tieši uz dobes).

Kā iegūt draudzīgu dīgstu? Ja dārznieks sēklas iegādājas iepriekš un līdz sējai vēl ir daudz laika, ieteicams sēklas uz pāris mēnešiem ievietot ledusskapī. Lavanda ir viena no tām kultūrām, kuru dīgšanai nepieciešama stratifikācija.

Ja tikko esat iegādājies sēklas, pirms sēšanas tās vienmēr uz dažām stundām vai uz nakti ievietojiet saldētavā. Tas nodrošina ātru stratifikāciju, kas palielinās sēklu dīgtspēju.

Sēklu dīgtspēju var paātrināt, iemērcot tās neatšķaidītā 3 % ūdeņraža peroksīdā. Labāk būs, ja tehniskais peroksīds būs 6-10 %. Šī procedūra ļauj iznīcināt sēklas apvalku. Sēklas mērcējiet 30 minūtes un pēc tam tās neizskalojiet, bet uzreiz izklājiet uz lupatiņas un ļaujiet tām nedaudz nožūt.

Ja nav pieejams ūdeņraža peroksīds, mērcēšanu ūdeņraža peroksīdā var aizstāt ar dažu stundu mērcēšanu kālija nitrāta šķīdumā: ceturtā daļa tējkarotes uz litru ūdens. Tad sēklas tādā pašā veidā izžāvē.

Sējot sēklas jāizžāvē, lai tās nesaliptu viena pie otras. Tās ir ļoti sīkas, tāpēc labāk tās sēt ar dakšiņu. Sējot galvenais panākt vienmērīgu sēklu izkliedi uz virsmas, lai vēlāk stādi nebūtu ļoti sabiezējuši. Sēklas nedrīkst ar neko apklāt, tās tikai sablīvē.

Augsnes maisījumu sējai sagatavo iepriekš. Tai jābūt irdenai un ūdeni uzsūcošai. Lai panāktu labāku sēklu saķeri ar augsnes virsmu, augsne viegli jāpārklāj ar kaļķotām smiltīm.

Sēklas sāks dīgt un dīgt tikai mitrā vidē. Laistot kultūraugus ar lejkannu, sēklas izskalojas, tās sablīvējas vienā vietā. Tāpēc iesakām sākumā izvairīties no virszemes laistīšanas un kā mitruma avotu izmantot irdenu sniegu. Sniega cepurīte (5 cm biezā sniega kārtiņa, kas sakrauta virs sēklām) pakāpeniski izkusīs, piesūcinot augsni ar ūdeni. Sēklas labi iespiežas zemē un pēc tam dod lieliskus, spēcīgus dīgstus.

Lasi vēl: Omīte atklāja noslēpumu, kāpēc kafiju vajadzētu bērt iekšā savos apavos

Lai novērstu mitruma ātru iztvaikošanu, pārklājiet trauku ar polietilēna maisiņu. Tā kā lavandas sēklas ir “jutīgas pret gaismu”, tās diedzē gaismā. Tāpēc jau no pirmās dienas stādu trauciņi jānovieto uz gaišas palodzes.

Tiklīdz sēklas sāk dīgt, tās viegli apber ar smiltīm. Kad lavanda aug, pievieno irdenu augsni, lai augi būtu stabilāki un nesaltu. Fitolampas palīdzēs izvairīties no pārmērīgas vilkšanas. Spilgtā gaismā stādi augs spēcīgi un kupli.

Lasi vēl: Parastā soda pasargā manas jāņogas no kaitēkļiem – es dalos ar darba recepti

Temperatūras režīmam ir liela nozīme. Lai lavanda pareizi augtu un attīstītos dēstu periodā, temperatūra jāuztur +18C robežās.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment