Vai jūs domājat, ka ledus ir paredzēts tikai kokteiļiem? Izrādās, ka tā nebūt nav. Ievietojiet ledus kubiņu pannā ar gaļu, un jūsu steiks kļūs sulīgāks.
Sākumā notīriet gaļu ar papīra servieti, lai samazinātu mitrumu. Uzkarsē pannu, līdz tā kūp, augstā temperatūrā apcepiet gaļu (2–3 minūtes katrā pusē).
Ledus kubiņi pievienojiet pēc garozas izveidošanās, lai neapgrūtinātu cepšanas procesu. Vajadzēs 2 līdz 3 gabaliņus. Pārklāj ar vāku. Ledus izkusīs, bet tvaiku izolācija palīdz saglabāt mitrumu.
Bet ledu var izmantot arī zivīm. Cepšanas laikā zem laša filejas liek kubiņu, lai tā neizžūtu. Vai arī pievienojiet ledu klāt maltajai gaļai, kas paredzēts kotletēm – auksts ūdens padarīs tās sulīgas, un ledus izkusīs lēnām, sadalot mitrumu.
Vai zini, kā glābt pārceptu gaļu? Uzlieciet uz tās ledus kubiņu, ietiniet gaļu ar ledus gabaliņiem folijā un atstājiet uz 10 minūtēm. Ledus “atgriezīs” sulu, un gaļa atkal kļūs mīksta.
Vai arī marinādei izmantojiet ledus ūdeni. Vajadzēs ledus ūdeni un sāli (1 daļa sāls uz 3 daļām ūdens), garšvielas (piemēram, lauru lapas, čili). Vistu iemērciet uz 1 līdz 2 stundām – tā uzsūks mitrumu un saglabās sulīgumu. Pēc marinēšanas gaļu cepiet uz grila vai pannā.
Lai iegūtu ideālus grilētus dārzeņus, pirms pasniegšanas apsmidziniet tos ar ledus ūdeni, lai tie būtu spilgti un kraukšķīgi. Pēc cepšanas atkal apsmidziniet ar ledus ūdeni, lai atjaunotu mitrumu un krāsu.
Kāpēc tas strādā? Ledus izkusīs, veidojot mitruma un tvaiku kombināciju, kas ļauj saglabāt gaļas sulīgumu, samazina temperatūru (ledus neļauj gaļai pārkarst), veicina garšvielu izšķīšanos (piemēram, sāls un marinādes komponenti). Turklāt ledus neizmaina gaļas garšu, bet palīdz saglabāt tās dabisko mitrumu.