Ja atvērsiet ledusskapja durvis un rūpīgi apskatīsiet aizmugurējās sienas apakšējo daļu, tur pamanīsiet sīku atveri, par kuru zina ļoti maz cilvēku. Varētu šķist, ka šī detaļa ir nevajadzīga, taču patiesībā tieši no tās stāvokļa ir atkarīgs, vai jūsu ledusskapis darbosies.
1. Kādam nolūkam paredzēta šīs sīks caurums ?
Tātad iedomājieties situāciju: jums vajag izņemt no ledusskapja sviestu vai, piemēram, pienu, jūs atverat durvis, un tajā brīdī ierīcē kā viesulis ielaužas silts gaiss no virtuves. Vai arī cits piemērs: nepagaidot, līdz katls ar zupu pilnībā atdziest, jūs noliekat to uz plaukta un aizverat ledusskapi. Tas viss ir mitruma avots, un liels tā daudzums var radīt nopietnas sekas. Kad aukstā ledusskapja aizmugurējā siena saskaras ar mitru gaisu, uz tās nosēžas pilieni, kuriem kaut kur jāpaliek.
Te palīgā nāk tas mazais caurumiņš, kam veltīts mūsu raksts. Izrādās, tas ir drenāžas notekas atvere. Tās galvenais uzdevums ir savākt visu lieko mitrumu, kas sakrājas uz ledusskapja sienām un plauktiem, un caur ūdens novadīšanas caurulīti nogādāt to speciālā traukā, kas paslēpts ledusskapja apakšā, pie kompresora. Motora siltums iztvaicē ūdeni no trauka, un viss sākas no jauna. Lūk, šāds ūdens aprites cikls ledusskapī.
2. Kas notiks, ja drenāžas noteka aizsērēs?
Ja pamanāt, ka jūsu ledusskapis “raud” un uz tā sienām nepārtraukti veidojas mitruma pilieni, tas nozīmē, ka mazais notekas kanāls ir aizsērējis. Kas to var izraisīt? Jebkuri sīki gruži: drupačas, pārtikas plēves gabaliņš, netīrumu daļiņa u.tml. Kad tas notiek, caurums aizveras, un ūdens vairs nevar aizplūst. Rezultātā tas uzkrājas ledusskapja kameras apakšā, un sekas nav ilgi jāgaida.
Sākumā zem dārzeņu un augļu atvilktnes izveidojas peļķe. Jūs to noslaucāt, domājot, ka nejauši esat izlējuši ūdeni, un aizmirstat par to. Bet nākamajā dienā viss atkārtojas. Tas ir pirmais signāls. Tālāk ūdens sasalst, un uz aizmugurējās sienas veidojas ledus kārta. Ledusskapis sāk strādāt intensīvāk un skaļāk, jo ar katru dienu tam kļūst grūtāk uzturēt aukstumu iekšpusē. Līdz ar to tiek patērēts vairāk elektrības.
Jūs varat sajust arī nepatīkamu mitruma un pelējuma aromātu. Tas nozīmē, ka pie drenāžas atveres sāk vairoties baktērijas. Jūs mazgājat ledusskapi ar etiķi, liekat plauktā šķīvīti ar sodu, cerot, ka tā absorbēs smakas, bet situācija neuzlabojas. Un vaina nav ledusskapja kvalitātē, bet gan mazajā caurumiņā, kas ir aizsērējis.
3. Pazīmes, ka noteka ir aizsērējusi
Kā saprast, ka noteka ir aizsērējusi un nepieciešama tīrīšana? Patiesībā tas nemaz nav sarežģīti — pietiek būt vērīgam un pamanīt detaļas.
Lūk, visredzamākās pazīmes:
• Ūdens zem dārzeņu un augļu atvilktnēm. Ja peļķe vairākas dienas nepazūd, tas ir nopietns signāls.
• Ledus “kažociņš”. Aizmugurējā siena pārklājusies ar ledu? Ir laiks satraukties — tas skaidri norāda uz ledusskapja darbības traucējumiem.
• Nepatīkama smaka. Noturīgs, sasmacis aromāts, kas jūtams pat tikko izmazgātā ledusskapī, var liecināt par aizsērējušu caurumu.
• Pilieni uz sienas. Pareizi strādājošā ledusskapī kondensāts neuzkrājas lielos pilienos. Ja tas nesatek, bet paliek lielos pilienos, ir laiks saukt speciālistu.
Lasi vēl: Pat lāpsta dos saknes: tikai 3 “tautas” sakņu stimulatori ir izrādījušies efektīvi
4. Kā iztīrīt drenāžu?
Kopumā drenāžas atveri var iztīrīt arī pašiem, neizsaucot ledusskapju remonta meistaru. Viss process aizņems ne vairāk kā desmit minūtes. Lai viss izdotos, ievērojiet šos soļus:
• Vispirms atveriet ledusskapi, izņemiet apakšējās atvilktnes, kur glabājat dārzeņus un augļus, un atrodiet atveri — tā atrodas aizmugurējās sienas pašā apakšā. Visticamāk, tā būs nelielā iedobē.
• Notīriet zonu ap atveri — ar mitru salveti noņemiet gļotas un netīrumus, tad pārslaukiet ar sausu drānu. Iespējams, problēma atrisināsies jau šajā posmā.
• Iztīriet kanālu ar vates kociņu. Ievietojiet to atverē, pagroziet dažādos virzienos un izņemiet. Jūs būsiet pārsteigti, cik daudz gruži tur sakrājušies. Rīkojieties saudzīgi, bez spēcīga spiediena, lai kociņš nesalūztu un neiesprūstu.
• Ja problēma joprojām pastāv, jāpāriet pie “smagās artilērijas”. Paņemiet parastu šļirci, noņemiet no tās adatu un ievelciet siltu ūdeni. Ievietojiet šļirces galu atverē un ar strauju kustību izspiediet ūdeni. Atkārtojiet procedūru vairākas reizes, lai ūdens izstumtu netīrumus pa drenāžas caurulīti tālāk.
Ņemiet vērā, ka drenāžas tīrīšanai nedrīkst izmantot asus priekšmetus, piemēram, zobu bakstāmos vai adāmadatas. Tie var sabojāt caurulīti, un tad tā būs pilnībā jāmaina. Un jā — ar to jūs paši vairs netiksiet galā, nāksies izsaukt meistaru, kura pakalpojumi nav lēti.
Tagad jūs zināt visu patiesību par mazo caurumiņu, kas atrodas aiz dārzeņu atvilktnēm. Tā ir svarīga sistēmas daļa, kuras pareiza darbība ietekmē ledusskapja stāvokli un funkcionēšanu. Drenāža novada ūdeni, lai tas neuzkrātos iekšpusē un neizraisītu bojājumus. Jums tikai jāseko līdzi, lai tā neaizsērētu, vai arī savlaicīgi jāiztīra, ja gruži tomēr nonākuši iekšā. Tad sadzīves tehnika jums uzticīgi kalpos daudzus gadus.
Bonuss: Kāpēc ledusskapī nedrīkst likt karstu ēdienu?
Daudzi uzskata, ka ledusskapja galvenais uzdevums ir atdzesēt ēdienu. Taču patiesībā šīs ierīces darbojas nedaudz citādi — tās novada siltumu. Ledusskapja iekšpusē ir īpaša caurule ar freonu, kas uzsūc siltumu un novada to uz kondensatoru (tas atrodas ledusskapja aizmugurējā sienā). Tur freons atdod siltumu un atkal nonāk caurulē — un tā cikliski atkārtojas.
Lai sistēma darbotos normālā režīmā un nepārpūlētos, ledusskapī ir svarīgi uzturēt optimālu temperatūru. Bet, ja jūs uz plaukta ieliksiet katlu ar karstu zupu vai pannu ar tikko pagatavotiem kartupeļiem, temperatūra strauji paaugstināsies.
Šeit ir daži iespējamie seku varianti:
• Kompresora bojājums — pie lielas slodzes šī ledusskapja daļa nodilst daudz ātrāk. Iespējami divi scenāriji: vai nu būs jāmaina viss elektromotors (kas būs dārgi), vai arī radīsies neliela, taču nepatīkama problēma (pārtrūks freona caurule, salūzīs ventilators u.c.).
• Apsarmojums uz sienām — ja jums ir parasts ledusskapis bez No Frost sistēmas, tad mitrums no karstajiem ēdieniem iztvaikojot nosēdīsies uz sienām un vēlāk pārvērtīsies par ledus “kažociņu”. Tas samazina ledusskapja efektivitāti: tas sliktāk uzņem siltumu un strādā uz robežas.
Lasi vēl: Pulksteņi un laiks: kāpēc tie apstājas, krīt vai iet uz priekšu
• Ēdiena garšas izmaiņas — ja jūs uzreiz liekat karstu zupu ledusskapī cerībā, ka tā ātrāk atdzisīs, ēdiens maina garšu — tā kļūst mazāk izteiksmīga un mazāk piesātināta. Tāpēc labāk ļaut zupai dabiskā veidā atdzist uz plīts.













