Leģendārais ērkšķogu ievārījums, pārsteigs pat izsmalcinātākos gardēžus. Manas omītes recepte ar aizraujošu vēsturi!

Karaliskā ērkšķogu ievārījuma pagatavošanas gaita:

Sagatavojam ērkšķogas karaliskā ievārījuma pagatavošanai. Sašķirojam ogas, atbrīvojoties sapuvušajām un saspiestajām. Atlikušās ogas rūpīgi nomazgājam un nosusinām, izklājot uz papīra dvieļa.

Ērkšķogām nogriežam galiņus. Pēc tam ar asu nazi veicam iegriezumu katras ogu sānos un uzmanīgi izņemam sēklas ar pirkstgalu vai tējkarotes kāta galu.

Sagatavotās ērkšķogas liekam lielā bļodā. Ielejam ledainu ūdeni (lai ogas būtu pilnībā nosegtas) un atstājam vēsā vietā uz 5-6 stundām.

 

Ievārījumam paredzētās ķiršu lapas rūpīgi nomazgājam zem tekoša ūdens un liekam katliņā. Ielejam tajā 500 mililitru dzeramā ūdens, pievienojam citronskābi un liekam uz plīts. Uz vidējas uguns uzvārām.

Ķiršu lapas vārām 5 minūtes. Tad uzmanīgi izkāšam novārījumu kastrolī caur smalku sietu vai marli. Pievienojam cukuru un kārtīgi samaisām.

Uzliekam katliņu ar saldināto novārījumu uz uguns. Uzkarsējam līdz vārīšanās temperatūrai un vārām 1 minūti. Pievienojam vaniļas ekstraktu, degvīnu un samaisām. Noņemam iegūto sīrupu no plīts.

Ievārījumam paredzētās ērkšķogas liekam citā katliņā. Uzmanīgi aplejam tās ar sagatavoto karsto sīrupu un atstājam uz 15 minūtēm. Uzliekam katliņu uz lielas liesmas un uzvārām. Vārām 10 minūtes. Pēc tam ievārījumu salejam sterilizētās burkās un aizvākojam.

Viss, lieta darīta!

 

Uzziņai: karalisko ērkšķogu ievārījumu dažreiz vāra, pievienojot valriekstus. Tas nedaudz sarežģīs pagatavošanu, bet rezultāts būs lielisks. Sēklu vietā ievietojam ogās valriekstu kodoliņus un pēc tam gatavojam saskaņā ar iepriekš minēto recepti.

 

Ja tev noderēja šī izcilā recepte ar vēstures elpu, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos! Būsim arī pateicīgi, ja komentāros dalīsies ar savu ērķšķogu ievārījuma receptēm!

 

 

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment