Tauki
Arī tauki tiek iedalīti pozitīvajos un negatīvajos. Tauku nogulsnēšanos organismā, īpaši vēdera apvidū, galvenokārt veicina dzīvnieku izcelsmes tauki.
Toties augu valsts taukvielas (olīveļļa, sojas eļļa u.c.) uzlabo vielmaiņas procesus, ja tās nepārsniedz enerģijas maiņai nepieciešamo daudzumu.
Ogļhidrāti
Visizplatītākais ogļhidrātu avots ir cukurs, putraimi, miltu izstrādājumi, kā arī augļi un dārzeņi.
Lasi vēl: Ja jums ir liekais svars un augsts holesterīna līmenis, pagatavojiet šo sulu!
Ogļhidrāti paaugstina cukura līmeni asinīs, kura uzsūkšanās procesam organisma audiem nepieciešams aizkuņģa dziedzera izstrādātais hormons insulīns.
Liekā svara gadījumā šūnas zaudē jutību pret insulīnu, tas uzkrājas asinīs un bremzē tauku šķelšanos.
Olbaltumi
Visi olbaltumi sastāv no aminoskābēm, no kurām astoņas ir neaizvietojamas, jo tiek sintezētas organismā no citām vielām. To avots ir olbaltumvielas saturošs uzturs.
No olbaltumiem sastāv hormoni. Pozitīvs olbaltumu līdzsvars organismā iespējams tikai tad, ja tas pietiekamā daudzumā tiek uzņemts ēdot.
Pilnvērtīgāki ir dzīvnieku izcelsmes olbaltumi (tos satur zivis, gaļa, putnu gaļa, olas, piens un piena produkti).
Priekšroka, protams, dodama “liesajiem” olbaltumiem, ko, piemēram, satur liess biezpiens, zivis, putnu krūtiņa, graudaugu un pākšaugu kultūras.
Tevi noteikti interesēs
- Pēc pirmā kumosa apstāties nevarēju: vienkāršība nenozīmē bezgaršību – kā pagatavot “slinko picu” dažu minūšu laikā
- Braucu lietainā laikā caur Cēsīm un pamanīju ceļmalā vecu vīru, apstājos: tajā brīdī pat nezināju, ka tieši tad viss sāksies
- Violetā Svariem, bordo Jaunavai: veiksmes krāsas 2025. gada decembrī katrai Zodiaka zīmei
- Kā sterilizēt burkas 20 sekundēs bez verdoša ūdens vai cepeškrāsns: dalos ar neparastu metodi
- Kāpēc patiesībā karoti krūzē atstāt nav ieteicams: atklāju, ko par to saka speciālisti
- No 22. novembra visā Latvijas teritorijā iestāsies kārtīga ziema: meteorologi nosauc, cik lielus mīnusus jāgaida







