Tauki
Arī tauki tiek iedalīti pozitīvajos un negatīvajos. Tauku nogulsnēšanos organismā, īpaši vēdera apvidū, galvenokārt veicina dzīvnieku izcelsmes tauki.
Toties augu valsts taukvielas (olīveļļa, sojas eļļa u.c.) uzlabo vielmaiņas procesus, ja tās nepārsniedz enerģijas maiņai nepieciešamo daudzumu.
Ogļhidrāti
Visizplatītākais ogļhidrātu avots ir cukurs, putraimi, miltu izstrādājumi, kā arī augļi un dārzeņi.
Lasi vēl: Ja jums ir liekais svars un augsts holesterīna līmenis, pagatavojiet šo sulu!
Ogļhidrāti paaugstina cukura līmeni asinīs, kura uzsūkšanās procesam organisma audiem nepieciešams aizkuņģa dziedzera izstrādātais hormons insulīns.
Liekā svara gadījumā šūnas zaudē jutību pret insulīnu, tas uzkrājas asinīs un bremzē tauku šķelšanos.
Olbaltumi
Visi olbaltumi sastāv no aminoskābēm, no kurām astoņas ir neaizvietojamas, jo tiek sintezētas organismā no citām vielām. To avots ir olbaltumvielas saturošs uzturs.
No olbaltumiem sastāv hormoni. Pozitīvs olbaltumu līdzsvars organismā iespējams tikai tad, ja tas pietiekamā daudzumā tiek uzņemts ēdot.
Pilnvērtīgāki ir dzīvnieku izcelsmes olbaltumi (tos satur zivis, gaļa, putnu gaļa, olas, piens un piena produkti).
Priekšroka, protams, dodama “liesajiem” olbaltumiem, ko, piemēram, satur liess biezpiens, zivis, putnu krūtiņa, graudaugu un pākšaugu kultūras.
Tevi noteikti interesēs
- “Man ir 20 gadu pieredze!”: dārza influenceris Dāvids pastāsta, kā aprēķināt, cik daudz tomātu stādiem jāapgriež lapasby Laura Andersone
- Ļoti spēcīgi, neprognozējami negaisi, kas izveidojas dažu minūšu laikā: meteorologs Toms Bricis brīdina par laika apstākļiem šajā nedēļāby Laura Andersone
- Tava finanšu dzīve nonāks VID redzeslokā – zināms kādas tavas darbības viņi īpaši rūpīgi uzraudzīsby Sandra Vīgante