Liela kļūda! Daudzi dārzkopji šo dara ar kartupeļiem, bet patiesībā tikai lieki tērē savu laiku

Foto – Pexels

Parunāsim par kādu ļoti populāru mītu, kas attiecas uz kartupeļu audzēšanu. Daži dārzkopji uzskata, ka tas var palielināt kartupeļu ražu, taču, kā izrādās, tas ir muļķīgs laika patēriņš.

Tātad, visai bieži gan pieredzējuši dārzkopji, gan iesācēji uzskata, ka kartupeļu ziedu nogriešana var palielināt ražu. Noskaidrosim, vai tā patiešām ir taisnība? Nav arī skaidrs, no kurienes šāds uzskats ir parādījies, tomēr zināms, ka to dara daudzi – ja nedarījāt pats, pajautājiet kādam kaimiņam, pavisam noteikti vairāki teiks “jā, mēs to darām”.

Izpildi šo testu!

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Ir būtiski saprast, ka kartupeļu bumbuļu veidošanās sākas vēl pirms ziedu parādīšanās. Šis process notiek paralēli ziedu ziedēšanai un tas nav no tā atkarīgs. Tāpēc būtu jāsaprot, ka ziedu nogriešana nekādā veidā neietekmē ne ražas daudzumu, ne arī kartupeļu kvalitāti. Pie tam, šī ziedu ziedēšanas fāze ir diezgan īsa – tā ilgst no vienas līdz trim dienām, tāpēc, ja jūs to darījāt, tas ir lielisks veids, kā nomest zemē savu dārgo laiku.

Foto – Pexels

Lasi vēl: Šīs nezāles aug visur, taču retais zina, ka peles no tām baidās kā no uguns. Augi, kas palīdz aizgaiņāt nešpetnos grauzējus

Pieredzējuši selekcionāri arī uzskata, ka tieši tāds pats mīts ir arī tas, ka ziedu nogriešana kaut kādā veidā palielina ražu. Tam tomēr neesot nekāda zinātniska pamatojuma un arī pierādījumu šim apgalvojumam nav.

Foto – Pexels

Tātad, kartupeļu ziedu nogriešana nekādā ziņā nav nepieciešama procedūra, un tā neietekmē ne kartupeļu ražu, ne kvalitāti. Šo procesu var droši izlaist. Neticiet mītiem un netērējiet savu dārgo laiku nevajadzīgām lietām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment