Lielākie loteriju laimesti Latvijā un Latgalē

Pavisam nesen – šī gada aprīlī – Latviju pāršalca ziņa par visu laiku lielāko laimestu momentloterijā. Kāda veiksmīga kurzemniece “Latvijas Loto” momentloterijā “Miljons” laimēja galveno balvu – 1 miljonu eiro.

Šī notikuma iedvesmoti, apskatīsim, kādi tad bijuši lielākie loteriju laimesti Latvijā un arī mūsu reģionā – Latgalē. Tāpat salīdzināsim tos ar summām, pie kurām tikuši laimētāji ārpus Latvijas robežām.

Lielākais loteriju laimests Latvijā

Jāsāk ar faktu, ka Latvijas likumdošana loterijas ar naudas balvām ļauj rīkot tikai un vienīgi uzņēmumam “Latvijas Loto”, kura vienīgais īpašnieks ir valsts. Šis uzņēmums desmitiem gadu organizē tādas visiem pazīstamas loterijas kā Superbingo, Eurojackpot, Vikinglotto, Latloto 5 no 35, Keno un citas. Tāpat “Latvijas Loto” piedāvā iegādāties arī dažnedažādas momentloterijas, turklāt tās var nopirkt ne vien veikalos, kioskos un citās tirdzniecības vietās, bet arī internetā.

Tad kādi ir visu laiku lielākie loteriju laimesti Latvijā? Vadoties no pieejamās informācijas, tieši šogad, 2023. gada aprīlī momentloterijā Miljons laimētais 1 miljons eiro arī ir Latvijas visu laiku lielākais laimests. Veiksmīgo momentloterijas biļeti kāda kurzemniece, kas strādā finanšu jomā, iegādājas “Latvijas Loto” interneta platformā iLoto.

“Emocijas bija neaprakstāmas – nevarēju saskaitīt nulles, vairākas reizes vēros sava telefona ekrānā, lai pārbaudītu, vai acis nemelo. Tas bija nemiers, uztraukums un prieks,” tā liktenīgo brīdi atminas laimētāja.

Jāpiebilst, ja Miljons ir pirmā momentloterija Latvijā, kurā ir iespējams iegūt tik iespaidīgu laimestu. Kopumā ir 2 biļetes ar miljons eiro lielu laimestu, tā kā gan jau visai drīz varēsim apsveikt vēl kādu veiksminieku.

Citi lielākie laimesti Latvijas vēsturē

Kā norādīts “Latvijas Loto” mājaslapā, visi 10 lielākie laimesti Latvijā, ja neskaita iepriekš apspriesto, laimēti skaitļu loterijās. Otrs lielākais laimests ir 815 001 €, kas laimēts 2016. gadā Viking Lotto. Trešo un ceturto vietu ieņem loterija Keno ar 600 000 € lieliem laimestiem Vidzemē un Rīgā, turklāt laimests Rīgā iegūts šī gada maijā. Savukārt piektajā vietā ierindojies Eurojackpot, kurā kāds Rīgas reģiona iedzīvotājs ticis pie 596 446 € liela laimesta. Pārējie laimesti ir mazāki par pus miljonu eiro.

Kopumā starp 10 lielākajiem laimestiem visbiežāk – 4 reizes – lasāms loterijas Keno nosaukums, bet 2 reizes veiksmīgie skaitļi atzīmēti gan Eurojackpot, gan SuperBingo. No momentloterijām nākamā (topa 15.–20. vieta) ir “Pērle”, kurā galvenā balva ir 250 000 € vērtībā. Pēdējie 2 šādi laimesti izvilkti šī gada janvārī Talsu un Tukuma novadā.

Lielākie laimesti Latgalē un pasaulē

Kā tad “Latvijas Loto” rīkotajās loterijās veicies Latgales iedzīvotājiem? Jāsaka, ka latgalieši nav bijuši tie veiksmīgākie. Kādu no šīs puses atrodam vien saraksta 36. vietā – 2022. gadā Viļānos klasiskajā skaitļu loterijā Latloto 5 no 35 laimēti 162 269 €. Tiesa gan, te vēl jāņem vērā, ka 6 lielākiem laimestiem par šo “Latvijas Loto” nenorāda reģionu, jo loterija pirkta tiešsaistē. Varbūt kāds no šiem veiksminiekiem dzīvoja tieši Latgalē.

Lai vai kā, diez vai latgaliešu garā būtu skumt par šo faktu. Viss var mainīties jebkurā brīdī. Iespējams, ka nākamais momentloterijas Miljons veiksminieks nāks tieši no zilo ezeru zemes.

Turklāt, ja salīdzinām ārzemēs laimētās summas ar Latvijā iegūtajām, tad, kā teikt, tās visas tādas pupu mizas vien ir, vai ne? Piemēram, lielākais pasaulē jebkad laimētais laimests loterijā ir 2,04 miljardi ASV dolāru (aptuveni 1,89 miljardi eiro). Šis laimests iegūts 2022. gada novembrī ASV, Kalifornijas štatā. Interesanti, ka eksperti aplēsuši – pēc nodokļu nomaksas veiksminiekam pāri varētu palikt vien 629 miljoni ASV dolāru. Arī Latvijā par visiem laimestiem virs 3000 € ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tādējādi no laimētā miljona veiksminieks savā kontā saņem 667 178 eiro.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment