Lielbritānijā enerģijas cenas samazinās, bet atvieglojums var būt īslaicīgs un Eiropu drīz piemeklēs cenu kāpums

Gāzes un elektrības cenu samazinājums ir stājies spēkā, taču paredzams, ka oktobrī izmaksas atkal pieaug, turklāt visā Eiropā, vēsta BBC.

Pirmdien stājās spēkā regulatora Ofgem noteiktais jaunais cenu ierobežojums Anglijā, Velsā un Skotijā, kas nozīmē, ka tipiskas mājsaimniecības rēķins par enerģiju samazināsies par 122 mārciņām gadā.

Tomēr prognozētāji paredz, ka ziemas priekšvakarā rēķins atkal pieaugs, tādējādi vairāk nekā apvēršot pēdējo samazinājumu.

Vadošā konsultāciju kompānija Cornwall Insight prognozē, ka tipiskas mājsaimniecības gada rēķins oktobrī atkal pieaugs līdz 1723 mārciņām, kas ir par 155 mārciņām jeb 10 % vairāk nekā tagad. Līdzīga situācija būs pilnīgi visā Eiropā.

“Šķiet, ka nelielo samazinājumu vasarā iznīcinās lielāks kāpums rudenī, kad cilvēkiem atkal būs jāieslēdz apkure,” sacīja labdarības organizācijas National Energy Action izpilddirektors Adams Skorers.

“Enerģijas izmaksas joprojām ir nepieejama greznība, ko daudzi nabadzīgākie iedzīvotāji vienkārši nevar atļauties.”

Lai gan cenu griesti tiek mainīti ik pēc trim mēnešiem, Ofgem tos ilustrē ar gada rēķinu mājsaimniecībai, kas izmanto tipisku gāzes un elektrības daudzumu.

Lielāku īpašumu iedzīvotāji parasti maksās vairāk, jo enerģijas patēriņš ir lielāks, bet mazāku īpašumu iedzīvotāji maksās mazāk.

Tas ir tāpēc, ka Ofgem noteiktais maksimums ierobežo maksimālo cenu, ko var iekasēt par katru gāzes un elektrības vienību, nevis kopējo rēķinu.

Tas ietekmē 28 miljonu mājsaimniecību rēķinus par gāzi un elektrību, bet neietekmē patērētājus Ziemeļīrijā, kur šī nozare tiek regulēta citādi, bet kur cenas arī samazinās.

Interesanti, ka Lielbritānijā enerģijas rēķini ir ievērojami zemāki nekā pēc tam, kad Krievija uzbruka Ukrainai, kad valdība iejaucās, lai ierobežotu rēķinu pieaugumu.

Tas ir veicinājis vispārējā cenu pieauguma tempa, ko dēvē par inflāciju, samazināšanos.

Tomēr tipiskas mājsaimniecības rēķins par enerģiju joprojām ir aptuveni par 400 mārciņu lielāks nekā pirms trim gadiem, kas izraisīja debates par šo jautājumu vēlēšanu kampaņas laikā.

Turklāt mājsaimniecību kopējais parāds piegādātājiem ir izveidojies aptuveni 3 miljardu sterliņu mārciņu apmērā, galvenokārt augsto cenu radītā spiediena dēļ.

Eksperti norāda, ka ir lietderīgi jau tagad veikt skaitītāju rādījumu nolasīšanu, lai pārliecinātos, ka rēķinu maksātājiem tiek piemērota pareizā likme.

Ofgem pārskata veidu, kādā tiek aprēķināta cenu augšējā robeža, tostarp analizē daudzās atbildes, kas saņemtas, apspriežoties par pastāvīgajiem maksājumiem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment