Šo zupu parasti gatavo ar kūpinātu gaļu, bet ar ceptām sēnēm tā būs tikpat laba.
Zirņu zupa ar sēnēm piemērota tiem, kas ievēro gavēni, un tiem, kas ievēro veģetāro ēdienkarti. Bet vienlaikus, tā ir gana sātīga un garšu ziņā daudzpusīga, ka patiks visiem.
Sastāvdaļas
Zaļie šķeltie zirnīši – 250 g
Ūdens – 2 litri
Svaigi šampinjoni – 400 g
Kartupeļi – 250 g
Burkāni – 80 g
Sīpols – 100 g
Augu eļļa – 1 ēdamkarote
Lauru lapa, sāls, malti melnie pipari pēc garšas
Zupas pagatavošana
Izvēlieties šķeltos zirņus, tie ātrāk pagatavojas. Labāk izmantot meža sēnes, der arī saldētas. Ja jums tādu nav, ņemiet šampinjonus vai austeru sēnes, kas nopērkamas veikalos.
Zirņus rūpīgi nomazgā, aplej ar karstu ūdeni un atstāj uz pāris stundām. Pēc tam zirņus vēlreiz noskalo un liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un liek uz uguns. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, nosmeļ putas, samazina siltumu līdz vidējai temperatūrai, pievieno sāli un vāra 30 minūtes.
Sīpolu smalki sagriež, burkānus sarīvē uz vidējas rīves. Uzkarsētā augu eļļā apcep sīpolu un burkānu, līdz tie mīksti. Ja izmantojat atkausētas sēnes, pirms cepšanas labi izspiediet šķidrumu. Sēnes sasmalciniet un pievienojiet sīpolam un burkānam pannā. Pievienojiet piparus un sāli.
Kartupeļus sagrieziet vidējos kubiņos un pievienojiet zirņiem, kuriem šajā laikā jābūt jau mīkstiem. Turpiniet gatavot zirņus un kartupeļus zem vāka uz vidējas uguns apmēram desmit minūtes.
Zupai pievieno apceptas sēnes ar dārzeņiem un lauru lapu. Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno sāli. Ja sēņu zupa ar zirņiem izrādās pārāk bieza, pievienojiet nedaudz verdoša ūdens. Vāra, līdz kartupeļi un zirņi ir pilnībā gatavi. Tas aizņems 15 minūtes.
Ja vēlaties, šai zupai klāt varat pagatavot rudzu grauzdiņus. Maizi sagriež kubiņos, pievieno nedaudz sāls, apslaka ar saulespuķu eļļu un žāvē cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas ierīvējiet tos ar ķiplokiem un pievienojiet tieši zupas bļodiņām.