Lielo banku vadītāji paziņo satraucošas prognozes attiecībā uz mākslīgo intelektu

Eiropas lielo banku vadītāji uzskata, ka mākslīgā intelekta bums palielinās banku atkarību no lielajiem ASV tehnoloģiju uzņēmumiem, radot jaunus riskus nozarei.

Kopš OpenAI virālā tērzēšanas robota ChatGPT palaišanas 2022. gada beigās, kad bankas pētīja veidus, kā izmantot ģeneratīvo mākslīgo intelektu, ir palielinājies satraukums par mākslīgā intelekta (AI) izmantošanu finanšu pakalpojumos, ko jau plaši izmanto krā***nas un naudas atmazgāšanas gadījumu atklāšanai.

Taču šonedēļ Amsterdamā notikušajā finanšu tehnoloģiju vadītāju sanāksmē daži pauda bažas, ka mākslīgā intelekta spēju izstrādei nepieciešamais skaitļošanas jaudas apjoms liks bankām vēl vairāk paļauties uz nelielu skaitu tehnoloģiju nodrošinātāju.

ING  galvenais analītiķis Bahadirs Jilmazs (Bahadir Yilmaz), kurš ir atbildīgs par Nīderlandes bankas darbu mākslīgā intelekta jomā,  sacīja, ka sagaida, ka turpmāk infrastruktūras un iekārtu jomā “arvien vairāk un vairāk” būs jāpaļaujas uz lielo tehnoloģiju uzņēmumiem.

Tie vienmēr būs vajadzīgi, jo dažkārt mašīnu jauda, kas nepieciešama šīm tehnoloģijām, ir milzīga. Arī bankai nav īsti iespējams izveidot šo tehnoloģiju,” viņš teica.

Banku atkarība no neliela skaita tehnoloģiju uzņēmumu ir “viens no lielākajiem riskiem”, teica Jilmazs, uzsverot, ka īpaši Eiropas bankām ir jānodrošina, lai tās varētu pārvietoties starp dažādiem tehnoloģiju sniedzējiem un izvairīties no tā, ko viņš dēvē par “vendor lock-in”.

Lielbritānija pagājušajā gadā ierosināja noteikumus, lai regulētu finanšu uzņēmumu lielo atkarību no ārējiem tehnoloģiju uzņēmumiem, piemēram, Microsoft, Google, IBM un Amazon. Regulatori ir nobažījušies, ka problēmas vienā mākoņdatošanas uzņēmumā potenciāli varētu sagraut pakalpojumus daudzās finanšu iestādēs.

“Mākslīgajam intelektam ir nepieciešami milzīgi skaitļošanas resursi, un vienīgais veids, kā saprātīgi piekļūt šiem skaitļošanas resursiem (skaitļošanas jaudai), ir no lieliem tehnoloģiju uzņēmumiem,” konferencē Money20/20, kas notika šonedēļ, sacīja Džoanna Hannaforda (Joanne Hannaford), kas vada Deutsche Bank tehnoloģiju stratēģiju, atver jaunu cilni korporatīvajā bankā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment