Liepziedu tēja – dabas velte pret saaukstēšanos un tūkstoš citām kaitēm. Par ķīmiskajām antibiotikām vari aizmirst!

Liepas šovasar zied kā trakas! Pašlaik ir īstais brīdis ievākt liepziedus rudens un ziemas krājumiem. Protams, tu vari iegādāties liepziedu tēju aptiekā, taču tā nemaksā lēti.

Turklāt no pieredzes varu teikt, ka pašu rokām lasīti liepziedi daudz efektīvāk palīdzēs pret daudzām kaitēm un kalpos kā profilakses līdzeklis.

Jau kuro gadu mēs ar vīru savās lauku mājās ievācam liepziedus, izkaltējam un ievietojam glītos auduma maisiņos. Šī dabas velte mums kalpo ne tikai kā ārstniecības līdzeklis pašu vajadzībām – dažkārt tā lieliski noder arī kā jauka un veselīga dāvana, dodoties ciemos.

Liepziedu tēja ir viens no labākajiem tautas līdzekļiem, kas pazemina temperatūru.

Turklāt liepziediem piemīt sviedrējoša, pretmikrobu un sāpes mazinoša iedarbība, tie izvada toksīnus, stiprina imūnsistēmu, mazina iekaisumus un piesātina organismu ar slimošanas laikā nepieciešamajiem vitamīniem.

Liepziedu tēja pret saaukstēšanos

Lai ātri atbrīvotos no saaukstēšanās, pagatavo liepziedu tēju un dzer to kopā ar medu pēc iespējas biežāk visas dienas garumā.

Bieži tautas medicīnā liepziedu novārījumu apvieno ar citām iedarbīgām sastāvdaļām, kas ievērojami uzlabo un paplašina tā derīgo īpašību klāstu. Piedāvājam vairākas efektīvas receptes:

Vienādās proporcijās sajaucam liepziedus un žāvētas avenes. Nelielā katliņā ieliekam ēdamkaroti iegūtā maisījuma, pielejam glāzi verdoša ūdens, vārām uz lēnas uguns apmēram ceturtdaļu stundas un izkāšam.

Šo dzērienu ieteicams dzert siltu vairākas reizes dienā, līdz sajūti, ka pašsajūta uzlabojas.

Vienādā daudzumā apvienojam piparmētru lapas, plūškoka un liepu ziedus. Ievietojam tējkannā karoti izejvielu, aplejam ar glāzi verdoša ūdens un atstājam trīsdesmit minūtes. Dzer tēju vismaz divas reizes dienā, vari tai pievienot karoti medus.

Kombinācija pret saaukstēšanos un gripu. Vienādās proporcijās sajaucam liepziedus, māllēpes, aveņu augļus un raudeni jeb oregano. Divas ēdamkarotes drogu aplejam ar glāzi verdoša ūdens un ļaujam nostāvēties desmit minūtes. Glāzi silta novārījuma dzeram visas dienas garumā.

Liepziedu tēja pret kakla sāpēm

Liepziedu tēja noder arī pret kakla sāpēm. Lai atvieglotu iekaisumu un mazinātu nepatīkamos simptomus, ik pēc divām stundām skalo kaklu ar liepziedu tēju, pievienojot tai dzeramo sodu.

Kakla sāpju gadījumā labi der arī liepziedu un kumelīšu maisījums. Lai pagatavotu šķīdumu kakla skalošanai, vienādās proporcijās apvienojam žāvētās drogas, pēc tam ieberam ēdamkaroti iegūtās izejvielas tējkannā, uzlejam glāzi verdoša ūdens, aptinam to ar dvieli un atstājam trīsdesmit minūtes. Izkāšam šķīdumu un skalojam kaklu ar to vismaz četras reizes dienā.

Liepziedu tēja pret stipru klepu un bronhītu

Liepziedu tēja var arī mazināt klepu un bronhītu. Tējas iedarbība ir saistīta ar tās izteikto atkrēpošanas efektu. Īpaši noderīgi ir dzert liepziedu tēju ar medu.

Lai ārstētu klepu, lieto dzērienu trīs reizes dienā apmēram nedēļu. Labi iedarbojas arī drogu kombinācija, kurā ir liepziedi. Lai to pagatavotu, vienā traukā vienādos daudzumos sajaucam liepziedu, salvijas, plūškoka ziedus un kaltētas aveņu lapas.

Sešas ēdamkarotes iegūtās izejvielas ieberam termosā un aplejam ar trim glāzēm verdoša ūdens. Pēc stundas uzlējums būs gatavs, izkāšam un dzeram siltu visas dienas garumā. Ārstēšanās kurss ilgst no piecām līdz septiņām dienām.

Liepziedu tēja pret gremošanas un sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumiem

Nereti liepziedu tēju izmanto tautas medicīnā, lai normalizētu kuņģa-zarnu trakta funkcijas, samazinātu kuņģa sulas skābumu, gremošanas traucējumus un iekaisuma procesus kuņģī Liepziedus bieži iekļauj ārstniecības preparātos, kas ievērojami palielina to efektivitāti.

Drogu kombinācija pret augstu kuņģa skābumu. Sajaucam divdesmit gramus fenheļa augļu, piparmētru lapas, kalmju saknes, lakricas saknes un liepziedus. Nelielā katliņā liekam desmit gramus iegūtās izejvielas, aplejam ar glāzi verdoša ūdens un trauku ievietojam ūdens peldē.

Karsējam maisījumu trīsdesmit minūtes, pēc tam atdzesējam, izkāšam un pievienojam tam glāzi vēsa vārīta ūdens. Lietojam 2/3 tases trīsdesmit minūtes pirms katras ēdienreizes.

Liepziedu tēja pret stresu un bezmiegu

Liepziedu tējas ārstnieciskās īpašības attiecas arī uz nervu sistēmu. Šā dzēriena lietošana atslābina organismu un mazina nervu spriedzi. Tasīte vāja liepziedu novārījuma pirms gulētiešanas palīdzēs izvairīties no bezmiega.

Liepziedi kopā ar citiem augiem palīdz mazināt arī stresu. Vienā traukā samaisām ēdamkaroti piparmētru, māteru un liepziedu, pievienojam divas ēdamkarotes asinszāles. Izejvielas aplejam ar litru verdoša ūdens un atstājam uz stundu. Sagatavoto šķīdumu dzeram mazās porcijās visas dienas garumā.

Tomēr jāatceras, ka liepziedu tēju nav ieteicams lietot nepārtraukti, jo tas var negatīvi ietekmēt sirdsdarbību, it īpaši tad, ja dzēriens ir stiprs un tiek lietots lielās devās. Turklāt pārmērīga liepziedu tējas dzeršana var slikti ietekmēt nieres, kas saistīts ar tējas diurētisko iedarbību.

Neārstnieciskos nolūkos dienā drīkst izdzert ne vairāk kā trīs glāzes liepziedu tējas, bet pēc trīs nedēļu ilgas lietošanas ieteicams ieturēt nedēļas pārtraukumu.

Ja tev noderēja šie padomi, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies ar to sociālajos tīklos!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment