Londona atkal kļūst par Eiropas lielāko akciju tirgu

Apvienotās Karalistes galvenais akciju tirgus pirmo reizi gandrīz divu gadu laikā atguva Eiropas vērtīgākā akciju tirgus titulu, ziņo BBC.

Londonas Fondu biržā (LSE) kotēto uzņēmumu kopējā vērtība pirmdien sasniedza 3,18 triljonus ASV dolāru, apsteidzot Parīzē kotēto uzņēmumu kopējo vērtību 3,13 miljardu ASV dolāru apmērā, liecina Bloomberg dati.

Kopš tā laika abas vērtības ir mainījušās un joprojām ir tuvu, taču analītiķi to raksturo kā pagrieziena punktu.

Viņi apgalvo, ka Francijas tirgus ir krities, ņemot vērā nenoteiktību saistībā ar vēlēšanām, savukārt Apvienotās Karalistes tirgus atveseļojas pēc vairāku gadu nepietiekamiem rezultātiem.

Analītiķi iepriekšējo gadu vājajā LSE sniegumā vainoja bijušās premjerministres Elizabetes Trasas lēmumus, pieņemot mini budžeta kritumu, vāju mārciņu, bailes no recesijas un Brexit.

Analītiķi apgalvo, ka tirgus investori kopumā nemīl nenoteiktību – un ir daudz jautājumu par to, ko nozīmēs gaidāmās vēlēšanas Francijā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons šā mēneša sākumā izsludināja ārkārtas vēlēšanas pēc viņa konkurentes Marinas Lepēnas uzvaras Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Finanšu tirgi bieži reaģē slikti, ja nezina, no kurienes tiks iegūta nauda valdības solījumu izpildei.

Tas ir tāpēc, ka tas ietekmē obligāciju vērtību, kas ir nauda, kuru investori aizdod valdībai par tirgū noteiktu likmi.

Ja ieguldītāji uzskata, ka valdības vai potenciālās valdības politika nesaskan, obligāciju procentu likmei, ko sauc par ienesīgumu, ir tendence pieaugt.

Tad tas kaitē biržā kotēto uzņēmumu vērtībai, jo, ja obligāciju ienesīgums ir ļoti augsts, tad investori bieži var nopelnīt vairāk naudas, aizdodot valdībai, nekā ieguldot uzņēmuma akcijās.

Aplūkojot Apvienoto Karalisti, eksperti norāda, ka leiboristu partija, kas pašlaik, gatavojoties vispārējām vēlēšanām, ir vadībā aptaujās, ir centusies pārliecināt investorus un pilsētu, ka tā ir “drošs variants”.

Arī Konservatīvā partija ir centusies pārliecināt investorus par savu pieeju.

Britu finanšu ministrs Džeremijs Hants pagājušajā mēnesī sacīja Wall Street Journal rīkotajā vadītāju padomes samitā: “Es domāju, ka Londonas akciju tirgus lejupslīde ir ļoti pārspīlēta. Mums ir problēmas, un mēs tās risinām.”

Viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar ko LSE saskārusies pēdējo desmit gadu laikā, ir bijis uzrunāt investorus un uzņēmumus, kurus vilina Amerikas biržas.

Vairāki lieli uzņēmumi, tostarp Apvienotajā Karalistē, ir izvēlējušies kotēties ASV, nevis Apvienotajā Karalistē.

Tas ir paaugstinājis Amerikas akciju vērtību, kas mudina vēl vairāk uzņēmumu tur kotēties.

S&P All-Share indekss, kas atspoguļo visu ASV biržā kotēto uzņēmumu vērtību, pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājies par vairāk nekā 85 %.

Tomēr kopš šā gada sākuma Apvienotās Karalistes indekss ir palielinājies, ko, pēc AJ Bell investīciju direktora Rasa Moulda teiktā, daļēji izraisīja skaidrība par procentu likmēm.

Paredzams, ka šogad tās samazināsies, kas nozīmē, ka Lielbritānijas uzņēmumi varēs aizņemties naudu par mazāku summu.

Neraugoties uz to, Lielbritānijas akcijas ir daudz lētākas nekā ASV akcijas, salīdzinot ar to peļņu, un Mould kungs izteica pieņēmumu, ka investori, iespējams, pārvērtē ASV uzņēmumus un nepietiekami novērtē Apvienotās Karalistes uzņēmumus.

Viņš norādīja, ka galvenās ASV biržas ir lielā mērā atkarīgas no nedaudzām augsti novērtētām tehnoloģiju akcijām, tostarp Google, Apple un Amazon, bet neuzskatīja, ka tas būtu ienesīgi ilgtermiņā.

“Ja visi sēdēs vienā laivas pusē, tā galu galā apgāzīsies,” viņš teica.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment