Ja es agrāk būtu zinājis, ka no sīpoliem var pagatavot ko tādu, šī recepte man jau sen būtu kļuvusi par visbiežāk lietoto
Kad tikai nogaršoju šo gardumu, tagad gatavoju pie jebkuras izdevības. Uzkoda ir lieliska, pazūd no šķīvja minūtes laikā, pat nepaspēj atdzist. Lai gan arī aukstā veidā tā ir ļoti garšīga.
Par šo recepti gandrīz neviens nezina. Šodien parādīšu jums, cik tas ir vienkārši un ātri. Rezultāts patīkami pārsteigs daudzus, pat tos, kuri sīpolus vispār nemīl.
Sastāvdaļas, kā vienmēr, atstāju raksta beigās. Taču, kad nonāksiet līdz tām, nesteidzieties uzreiz iziet. Pēc tam būs vēl dažas ļoti gardas uzkodas ātrai pagatavošanai, kuras jūs, iespējams, vēl neesat redzējuši.
✅ Kas un kā jādara
Tātad, mums šodien ir ēdiens tikai no tīriem sīpoliem, nekā cita, nekādu papildu piedevu, vienīgi īpaša mērce. Jau vien tas ir oriģināli, vai ne?
Nu ko, sāksim gatavot? Ņemam sīpolus, pašus parastos, vēlams mazus sīpoliņus. Es pat speciāli veikalā stāvu un izvēlos vismazākos un lai būtu glīti, vienādi.
Sīpolus nomizojam un sagriežam lielās daļās. Tas ir, katru sīpoliņu parasti pārgiežam 4 daļās.
Liekam bļodā un ķeramies pie mērces gatavošanas. Tam atsevišķā trauciņā sajaucam augu eļļu, mazliet medus, galda etiķi, kaltētus aromātiskos garšaugus, sāli un papriku.
Medu, pat ja ikdienā neizmantojat receptēs, tomēr iesaku pamēģināt. Tā garšā nebūs jūtams, bet tas piešķirs mērcei vajadzīgo niansi un vēlāk karamelizēs sīpolu cepšanas laikā.
Mērci pielejam sīpoliem un kārtīgi samaisām. Nekas nav jāgaida. Marinēt sīpolus nav nepieciešams.
Tālāk ņemam cepamo formu. To var izklāt ar cepamo papīru, ja nav slinkums vai ja žēl pašas formas. Es šoreiz to darīju bez papīra. Tiesa, sieva mani pēc tam mazliet norāja. 😉
Izliekam sīpolus formā vienā kārtā un taisni.
Pa to laiku cepeškrāsns jau ir sakarsusi. Liekam tajā sīpolus un cepam 40 minūtes 200 grādos. Ne jāpārklāj, ne jāapgroza – nekas tāds nav vajadzīgs. Viss!
Apkaisām ceptos sīpolus ar zaļumiem un nogaršojam. Tāds gardums, ka vai prāts sajūk! Es viens pats varu apēst veselu šķīvīti bez problēmām. Bet, kad gatavojam viesiem, tad uzreiz vairāk. Iznāk negaidīti forša un oriģināla uzkoda.
Un cik labi tas garšo vienkārši ar vārītiem kartupeļiem un skābētiem kāpostiem! Kopumā, draugi, noteikti izmēģiniet. Tas ir ļoti garšīgi, vienkārši un lēti.
Sastāvdaļas te, un atgādinu – pēc tām būs vēl kaut kas ļoti interesants un tikpat vienkāršs.
✅ Kas un cik
Sīpoli – 10 gab.
Augu eļļa – 70 ml
Medus – 1,5 ēdk.
Garšaugi, paprika, sāls – pa 1 tējk.
9% etiķis – 1,5 ēdk.
Un, lūk, arī tās gardās lietiņas, kuras es apsolīju, kad izlasīsiet šo recepti līdz galam.
Lasi vēl: Visi man jautā, no kā gatavota šī brīnišķīga uzkoda: bet tā gatavota no parastā speķa