Ļoti vienkāršs veids, kā atbrīvoties no mitruma pagrabā. Nenāksies ne pārtaisīt, ne nosiltināt

Pie paaugstināta mitruma pagrabā veidojas pelējums. Fotogrāfijas ar šo “brīnišķīgo pūku” es uzņēmu gadu pēc tam, kad biju lietojusi pagrabu un griesti bija sākuši “raudāt”.

Tad mēs nolēmām vērsties pēc konsultācijas pie iepriekšējā garāžas saimnieka. Kā tā? Sludinājumā bija norādīts, ka garāža un pagrabs ir pilnīgi sausi, bet te var teikt, ka no griestiem burtiski līst. Mitrums pagrabā – vienmēr ir slikti. No mitruma bojājas dārzeņi, uz sienām sāk veidoties pelējums.

Izrādījās, ka problēma, ka no griestiem pagrabā veidojas mitrums, īpaši ziema, patiešām ir. Bet to likvidēt var ļoti vienkārši. Nav vajadzīgs neko pārtaisīt un papildus siltināt. Ir vienkāršs un gadsimtiem pārbaudīts veids.

Ar šo metodi samazināja mitruma līmeni pagrabos vēl ilgi pirms tehnoloģiju progresa. Bet pie viena arī dezinficēja pagrabu. Viss, kas ir nepieciešams – pāris maisu kaļķa un koka kaste bez plaisām, lai kaļķis neizbirtu. Vienīgi tam obligāti ir jābūt dzēstam kaļķim.

Dzēstu kaļķi var nopirkt ne tikai dārza preču, bet arī celtniecības preču veikalos.

Dzēstais kaļķis ir jāieber koka kastā un jāatstāj pagrabā. Pakāpeniski izsūcot mitrumu no gaisa, tas samazinās. Bet pavasarī pagraba īpašnieks iegūst kasti jau ar slāpētu (hidratētu) kaļķi, kuru var izmantot pēc savas nozīmes.

Var baltināt pagraba sienas, var izmantot darbam dārzā (piemēram, zaru baltināšanai). Vai arī augsnes meliorācijai. Slāpēts kaļķis ir labs augsnes deoksidētājs.

Mēs nopirkām pāris trīs kilogramu maisus ar dzēsto kaļķi, bet speciālu kasti nemeklējām. Vienkārši atstājām atvērtu maisu ar kaļķi pagraba zemākajā punktā.

Un patiešām, pēc tam, kad kaļķis bija atradies pagrabā kādu laiku, kondensāts pazuda. Tuvāk pavasarim, acīmredzot, bija kļuvis pilnīgi hidratēts, un mēs atvērām otru maisu.

Diezgan vienkārši atstāt atvērtu maisu pagrabā.

Lasi arī: Viesi smējās, kad es mikroviļņu krāsnī uzkarsēju mitrās salvetes. Bet tagad viņi paši TO dara!

Šogad noliku maisu ar dzēstu kaļķi pagrabā jau agrāk, negaidot, kad pagrabs sāks “tecēt”.

Īsāk sakot, ja arī jums pagrabā ir izveidojies kondensāts, nevajag neko pārtaisīt. Pamēģiniet vispirms izmēģināt pārbaudītu senu recepti – novietot pagrabā kasti vai atvērtu maisu ar dzēsto kaļķi. Gan dārzam būs labi, gan pagrabs “neraudās”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment